Türkiye'de kırsal kalkınmaya Avrupa Birliği'nin etkisi
The impact of the European Union on rural development in Turkey
- Tez No: 772404
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Ortak Tarım Politikası, Türkiye'de Kırsal Kalkınma, LEADER, AB'de Kırsal Kalkınma, Rural Development, Common Agricultural Policy, Rural Development in Turkey, LEADER, Rural Development in the EU
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Üzerine bir çok tanım ve bakış açısı bulunan kırsal kalkınma kavramı ülkelerin mevcut durumu ve geleceği konusunda pek çok unsurun da belirleyicisidir. Tarım ve kırsal alan ülkenin sosyo demografik yapısını belirlemede önemli olduğu gibi, sürdürülebilir bir çözüm sunulmadığında ülkeyi olumsuzluklara sürükleyebilmektedir. Bu çalışmada da Türkiye ve AB'nin kırsal kalkınmaya yaklaşım biçimleri ele alınmıştır. Türkiye'nin kendi hazırladığı kalkınma planlarında kırsal kalkınma için sürdürülebilir bir başarı sağlayamadığı çalışmanın sonuçlarındandır. AB'nin ise ortak tarım politikası ile başladığı kırsal kalkınma yolculuğu LEADER ile devam etmiştir. Zamanla hem üye ülkeleri hem de aday ülkeleri içerisine alan bu entegre yaklaşım biçimi, Türkiye'nin de adaylığı süresince birtakım etkileri olmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of rural development, which has many definitions and perspectives on it, is also a determinant of many factors in the current situation and future of countries. As agriculture and rural areas are important in determining the socio-demographic structure of the country, it can drag the country into negativity when a sustainable solution is not provided. In this study, the approaches of Turkey and the EU to rural development are discussed. It is one of the results of the study that Turkey could not achieve a sustainable success for rural development in its own development plans. The rural development journey that the EU started with the common agricultural policy continued with LEADER. This integrated approach, which has included both member countries and candidate countries in time, has had some effects during Turkey's candidacy.