Fitness alanındaki kişisel antrenörlerin instagram'daki bedensel sermaye sunumlarının Bourdieu ve Goffman'ın yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilmesi
Evaluating the bodily capital presentations of personal trainers on instagram on the basis of Bourdieu and Goffman's approaches
- Tez No: 612556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ÜNAL ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, İletişim Bilimleri, Sociology, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Sermaye, Bourdieu, Kişisel Antrenör, Goffman, Instagram
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
1960'lı yıllar ve sonrasındaki dönemde yaşanan toplumsal ve teknolojik birçok gelişme, gündelik yaşamı önemli ölçüde değiştirmiştir. Kimlik kavramı da bu dönüşüm ile birlikte en çok anlam değiştiren kavramlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncesindeki dönemlerde kimlikler insanların içine doğdukları toplumsal koşullara göre aileleri, dahil oldukları sınıf, yaşadıkları coğrafya gibi ögelere göre şekillenirken postmodern, sanayi sonrası, akışkan gibi farklı tanımlara sahip günümüzde, bireyin içinde bulunduğu koşullara ek olarak bireysel eğilimler aracılığı ile edinilen bir olguya dönüşmüştür. Bugün kimlikler aile, sınıf ya da belli coğrafya özelinden ziyade daha mikro düzeyde; çevreci olmak, vegan olmak, sağlıklı olmak, gibi kişisel edim ve ilgi alanları üzerine temellenmektedir. Bu yüzden bireysel eğilim ve eylemler, bir başka deyişle bireylerin kendilerini sunuş biçimi kimliklerin anlaşılması açısından önemli bir yere sahiptir. Kişilerin kimliklerini inşa etme sürecinde ise medya kritik bir yere sahiptir. Geleneksel medya bireylere benimseyebilecekleri çeşitli kimlik kategorileri sunarken yeni medya buna ek olarak, bireylere kişisel kimliklerini sunma imkânı da sunmaktadır. Buradan yola çıkarak, bugün birçok sosyal medya platformundaki kullanıcının profilinin kişisel kimliğinin bir yansıması olduğu söylenebilir. Sağlıklı yaşam tarzının bir alt başlığı olarak değerlendirilebilecek fitness hareketinin günümüz popüler kimlik kategorilerinden birini oluşturduğu ileri sürülebilir. Fitnessın günlük yaşamdakine benzer şekilde sosyal medya platformlarında da popüler bir hareket olduğu düşünülebilir. Bedensel görünüm ile yakından ilişkili olması nedeni ile verileri görsel paylaşıma dayanan Instagram ve fitness arasında özel bir ilişki olduğu söylenebilir. Ancak beden konusunda da, kimlik ile kişisel deneyim ve tercihleri arasındaki ilişkiye benzer bir ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle herkesin sahip olduğu bedensel sermaye ve bu sermayeyi kullanış biçimi birbirinden farklıdır. Bu bağlamda, çevrimiçi hizmet veren sekiz kişisel antrenörün Instagram'daki 49 paylaşımı, doküman incelemesi kullanılarak göstergebilim ve söylem analizi yöntemi ile incelenmiş, Bourdieu ve Goffman'ın yaklaşımları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, kişisel antrenörlerin benlik sunumlarını, sahip oldukları sermaye türünün yüksekliğine göre şekillendirdiklerine ve bedensel sermaye ile kültürel sermaye arasında güçlü bir ilişki olduğuna işaret eder konumdadır.
Özet (Çeviri)
Various social and technological developments which took shape in the 1960s and after have changed daily life significantly. These transitions have made the concept of identity one of the most changing concepts. In this day and age -which has different definitions such as“postmodern”,“post-industrial”and“fluid”-, identity has become a phenomenon acquired through individual tendencies in addition to the conditions of the individual, while in previous periods it was shaped according to the social conditions which people were born in, their families, the class they belong to, and the geography they live in. Today, instead of family, class or geography, identities are based on more micro-level personal achievements and interests like being environmentalist, being vegan or being healthy. Therefore, individual tendencies and actions, in other words, the way individuals present themselves, have an important place in terms of understanding identities. As to the process of building the identities of individuals, media has a critical place. Traditional media provides individuals with various categories of identity that they can indigenise, new media additively offers the opportunity to present their identity. Based on this, it can be said that the profiles on many social media platforms are the reflections of the personal identity of the owners Fitness movement, which can be noted as a subheading of a healthy lifestyle, can be considered as one of the most popular identity categories of today. Therewithal, similar to the daily life, fitness can also be considered as a popular movement on social media platforms. Since the body form is closely related to appearance, it can be said that there is a special relationship between fitness and Instagram, whose data is based on visual sharing. However, about body, there is a similar relationship between identity and personal experience and preferences. Therefore, the physical capital that everyone has and the way they use it are different. In this context, 49 posts of eight personal trainers who provide online services on Instagram were examined by semiotics and discourse analysis using document examination and evaluated within the framework of Bourdieu and Goffman's approaches. The findings of this study indicate that personal trainers shape their self-presentations according to the level of the capital that they have and that there is a strong relationship between bodily capital and cultural capital. Key Wods: Bodily Capital, Bourdieu, Personal Trainer, Goffman, Instagram