Hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin genital hijyen hakkındaki bilgi düzeyleri ve genital hijyen davranışları
Nursing and midwifery students' knowledge levels about genital hygiene and genital hygiene behaviors
  1. Tez No: 772635
  2. Yazar: BURCU AŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, ebelik, genital hijyen, davranış, Nursing, midwifery, genital hygiene, behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Araştırma, hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin genital hijyen hakkında bilgi düzeyleri ve genital hijyen davranışlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi‟nde Nisan-Mayıs 2021 tarihleri arasında öğrenim gören 713 hemşirelik ve ebelik öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 254 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın verilerini elde etmek için;“Tanımlayıcı Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Veri analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde parametreleri ve ki kare testi kullanılmıştır. Öğrencilerin %54,7‟sinin 18-21 yaş aralığında, %97,2‟sinin bekar, %79,1‟inin çekirdek aile ve %61,4‟ünün geliri giderine eşit olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %83,1‟i konuyla ilgili bilgi aldıklarını belirtmiştir. Öğrencilerin %91,7‟si pamuklu iç çamaşır tercih ettiklerini ve %55,5‟i 2 günde 1 kez iç çamaşırlarını değiştirdiklerini belirtmiştir. Öğrencilerin %60,2‟si günde 2-3 kez ped değiştirdiğini belirtmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin, genital hijyen uygulamalarını bildikleri ve uyguladıkları görülmüş olup iç çamaşırı ve ped değiştirme sıklıklarının az olması dikkat çekmiştir. Hijyen eğitim programlarının okullarda daha da genişletilerek genital hijyen uygulamalarını da kapsaması ve tüm öğrencileri hedef alması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in a descriptive type in order to determine the knowledge levels and genital hygiene behaviors of nursing and midwifery students about genital hygiene. The population of this research consisted of 713 nursing and midwifery students studying at the Faculty of Health Sciences of a university between April and May 2021. The sample of the study consisted of 254 students who agreed to participate in the research. To obtain the data of the study;“Descriptive Information Form”was used. Data analysis was done with SPSS 20.0 package program. In data analysis, arithmetic mean, standard deviation, percentage parameters and chi-square test were used. It was determined that 54.7% of the students were in the 18-21 age range, 97.2% were single, 79.1% were nuclear families and 61.4% had income equal to their expenses. 83.1% of the students stated that they received information about the subject. 91.7% of the students stated that they preferred cotton underwear and 55.5% stated that they changed their underwear once in 2 days. 60.2% of the students stated that they change pads 2-3 times a day. As a result, it was seen that the students knew and practiced genital hygiene practices, and it was noteworthy that the frequency of changing underwear and pads was low. Hygiene education programs should be further expanded in schools to include genital hygiene practices and target all students.