Mesleki öz-yeterlilik, işe bağlılık ve kariyer özlemi ilişkisinde cinsiyetin rolü: Çalışanlar üzerinde bir araştırma
The effect of gender on occupational self-efficacy, work engagement and career aspirations
  1. Tez No: 772684
  2. Yazar: PELİN YÜCESOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ŞEFİKA DOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Farklılıkları, Mesleki Öz- Yeterlilik, İşe bağlılık, Kariyer Özlemi, Gender differences, Occupational self-efficacy, work engagement and career aspirations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, cinsiyet farklılıkları, mesleki öz-yeterlilik, işe bağlılık ve kariyer özlemi kavramları üzerinde durulmuş, bu kavramların birbirleri ile olan ilişkilerinin araştırılması, kadınlar ve erkekler arasındaki mesleki öz-yeterlik, kariyer özlemleri ve işe bağlılık arasındaki potansiyel farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel verilere dayalı genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline dayanır. Çalışmada kamu ve özel sektörde çalışan bireylere (Mersin'de yaşayan toplam 405 kişiye) anket uygulanarak kariyer özlemi işe bağlılık ve mesleki öz yeterlilik hakkında bilgiler toplanmıştır. Bu çalışmada literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak, işe bağlılık, öz yeterlilik ve kariyer özlemi algılarında kadın ve erkek arasında herhangi bir farklılık olmadığı sonuca ulaşılmaktadır. Olumsuz yargılar dan dolayı, kadınların mesleki olarak öz yeterliliklerinin sarsılacağı bir gerçektir. Araştırma buna yönelik farkındalığın artırılması, bu amaçla örgüt içi ve toplumsal önyargıların ortadan kaldırılması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we concentrate on gender differences, occupational self-efficacy, work engagement and career aspirations. We intend to explore the relationship of these concepts as well as potential differences between genders, occupational self-efficasy, work dependence and career aspirations between men and women. Our research is based on relational scanning model, one of the general scanning models based on quantitative data. In this work, a survey was conducted among staff in the city of Mersin (405 in total) working in public and private sector in order to gather data about career aspirations and occupational self-efficacy. In this work, however, we have arrived at a conclusion different from the previous research in this context in terms of work engagement, self-efficasy and career aspiratişons between man and women. Also it is a fact that due to streotypical prejugements, women's self-respect are negatively affected. Research once again shows that it is imperative to raise an awareness in society so as to eliminate these organizational and social prejudices.