Lease-debt relationship in corporations
Kurumlarda leasing ve borç ilişkisi
- Tez No: 772701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA DUBE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: kiralama, tamamlayıcı, ikame, borç, BRICS, BIST, Tobit, sınırlı bağımlı değişken modelleri, rastgele etkili tobit model, Lease, complementary, substitutiary, BRICS, BIST, Tobit, limited dependent variable model, random effects tobit model
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, şirketlerde kiralama eğilimi ile borç arasındaki ilişki hakkındadır. Kiralama ile borç arasında ikame veya tamamlayıcı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören halka açık Türk şirketleri örneği ve BRICS ülkelerinden halka açık şirketler örneği olmak üzere iki farklı örneklem kullanılmıştır. BİST örneklemi 2004Ç3- 2019Ç4 yılları arasında 147 firma ve 62 adet üç aylık veriden oluşmaktadır. Sonuç olarak 9114 firma düzeyinde veri bulunmaktadır. BRICS örneklemi beş ülke Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika borsa verilerinden oluşmaktadır. Örneklemde 2009-2018 yılları arasında 760 firma yer almaktadır. Toplam 7600 firma düzeyinde veri vardır. Sınırlı bağımlı değişken modeli olan rastgele etkiler tobit regresyon metodu, her iki örneklem için de kiralama ve borç arasındaki ilişkiyi araştırmak için kullanılmıştır. Her iki örneklem içinde, öncelikle temel araştırma konusu olan kiralama ile borç arasındaki ilişki incelenmiştir. Kiralama ve borç arasındaki ilişki incelenirken diğer finansal ve ekonomik faktörler de daha sağlam bir çalışma olması açısından kontrol değişkeni olarak kullanılmıştır. Kiralama ve borç arasındaki ilişkiyi incelerken firmaların ölçeği, teminat miktarı, likidite, vergi oranı, kârlılık, dağıtılmamış kârlar, büyüme fırsatları, finansal sıkıntı düzeyi, şirketin yaşı, kur farkı ve faiz oranı kontrol ettiğimiz faktörlerdir. Çalışmanın ikinci kısmında, sektörlere göre kiralama eğiliminde anlamlı bir değişim olup olmadığı kontrol edildi. Çalışmanın üçüncü kısmında, firmalar aynı borç seviyesindeyken firmaların ölçeği, teminat miktarı, likidite, vergi oranı, kârlılık, dağıtılmamış kârlar, büyüme fırsatları, finansal sıkıntı düzeyi, şirketin yaşı, kur farkı ve faiz oranı gibi faktörlerin kiralama eğilimine etkisi olup olmadığı araştırıldı. Çalışmanın dördüncü kısmında, aynı borç seviyesine sahip firmaların dâhil oldukları sektörlere göre anlamlı bir değişim olup olmadığı araştırıldı. Son olarak yukarda saydığım çalışma basamakları hem BIST hem BRICS için Kobiler ve Büyük ölçekli firmalar olarak ikiye ayırdığımız örneklemler üzerinde de çalışıldı. BIST örnekleminde, kiralama ile borç arasındaki ilişki tamamlayıcı olarak çıkmıştır. Kiralama ve teminat tutarı, geçmiş ve cari karlılık, finansal sıkıntı, firmanın yaşı, faiz oranlarındaki değişiklikler, firma büyüklüğü, USD-TL kuru değişimi arasında güçlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sektör araştırmamıza göre, tüketici temelleri, tüketici takdiri, bilgi teknolojisi, gayrimenkul sektörlerinde kiralamadan ziyade borçlanma yoluna başvurduklarını tespit edildi. Aynı borç düzeyine sahip şirketler için kiralama ile firmanın yaşı, teminat tutarı, faiz oranı, efektif vergi oranı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. BIST örneklemi için çalışıp Brics örneklemi için çalışılmayan bir faktör olan, 2007 ile 2018 yılları arasında KDV oranlarındaki değişimin, kiralama üzerindeki etkisi anlamlı ve negatif bulunmuştur. BIST'e kote olmuş KOBİler için, kiralama ile borç arasındaki ilişki incelendiğinde anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır. BIST'e kote olmuş büyük ölçekli şirketler için, kiralama ile borç arasındaki ilişki incelendiğinde tamamlayıcı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Brics ülke örneklemi ile yapmış olduğumuz ampirik çalışmada, kiralama ile borç arasındaki ilişki ikame çıkmıştır. Daha sağlam sonuçlar elde etmek adına kullanmış olduğumuz diğer finansal ve ekonomik faktörlerle kiralama eğilimi arasında da güçlü ve anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Bunlardan karlılık, firmanın yaşı, döviz kuru ile kiralama arasında anlamlı ve güçlü sonuçlar çıkmıştır. Aynı borç seviyesinde şirketlerin, kiralama ile kur farkı, faiz, firmanın yaşı arasında anlamlı ve güçlü sonuçlar elde edilmiştir. Küçük-orta ölçekli ve büyük ölçekli şirketlerin kiralama eğilimlerini hangi finansal faktörlerin değiştirdiğini kontrol etmek için araştırmayı, örneklemi KOBİ'ler ve büyük ölçekli şirketler diye ikiye ayırarak tekrar gerçekleştirdik. Kobiler için, kiralama ile borç arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Büyük ölçekli şirketler için kiralama ve borç arasındaki ilişkinin sonuçları borç tanımlarına göre farklılık göstermekte olup güçlü sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca Brics ülkelerinin gelişmişlik düzeyi GSYİH ve kiralama eğilimleri incelenmiş olup, kiralama ile ülkelerin GSYİH değeri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ülkelerin yıllık gayri safi yurtiçi hasılası arttıkça daha fazla kiralamaya yöneldiklerini görüyoruz. Ayrıca, aynı borç seviyesinde, ülkelerin yıllık gayri safi yurtiçi hasıla değerlerinin artmasıyla şirketlerin kira oranları önemli ölçüde artmaktadır. Yani, gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerden aynı düzeyde borç alan firmalar daha fazla kiralama kullanma eğilimindedir. Yazarın bilgisi dâhilinde, bu çalışma, BIST ve BRICS ülkeleri listesinde yer alan firmalar üzerinde leasing ve borç ilişkisini doğrudan inceleyen ilk ve tek çalışmadır. Ayrıca, daha önce hiçbir çalışma bu ilişkiyi etkileşim terimlerini kullanarak incelememiştir. Bu çalışma, alacaklılara, finansal kiralama şirketlerine potansiyel müşteriyi tespit etmeleri açısından yol gösterici özelliğe sahip bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
This study is about the relationship between lease propensity and debt in corporations. We investigated whether there is a substitutionary or complementary relationship between lease and debt. Two different samples are used such as a sample of Turkish public companies traded on Borsa Istanbul (BIST) and a sample of public companies from the BRICS countries. The BIST sample consists of 147 firms and 62 quarterly data between the years 2004Q3-2019Q4. As a result, there are 9114 firm-level data. The BRICS sample consists of annual data for 760 public firms from Brazil, Russia, India, China, and South Africa between 2009 and 2018. Totally, 7600 firm-level data. Panel tobit regression method which is proper for limited dependent variable model ran to investigate the relationship between lease and debt for both samples. In both samples, the relationship between lease and debt decisions in corporations was examined. While examining the relationship between leasing and debt, other financial and economic factors were also used as control variables for robustness. Size of the firms, the collateral amount, the liquidity, the tax rate, the profitability, retained earnings, the growth opportunities, the financial distress level, age of the company, exchange rate difference and interest rate of companies are the factors we control when examining the relationship between leasing and debt. In the second part of the study, it was checked whether there was a significant change on the lease propensity according to the sectors. In the third part of the study, it was investigated whether factors such as size of the firms, the collateral amount, the liquidity, the tax rate, the profitability, retained earnings, the growth opportunities, the financial distress level, age of the company, exchange rate difference and interest rate of companies have an effect on the leasing propensity when the firms are at the same debt level. In the fourth part of the study, it was investigated whether there is a significant change according to the sectors in which the companies with the same debt level are included. Finally, the above-mentioned analyses were repeated using the subsamples of small & medium enterprises (SMEs) and large enterprises (LEs) for both BIST and BRICS firms. In the sample of Borsa Istanbul, the relationship between lease and debt is complement. Strong and significant relationships were found between lease and collateral amount, past and current profitability, financial distress, firm age, changes in interest rates, firm size, and USD-TL exchange rate change. According to industry research, we found that in the consumer staples, consumer discretionary, information technology, real estate sectors, they resort to borrowing rather than lease. For companies with the same debt level, a significant relationship was found between the lease and firm age, the amount of collateral, the interest rate, and the effective tax rate. Moreover, the effect of the change in VAT rates between 2007 and 2018, which is a factor that was studied for the Borsa Istanbul sample and not for the Brics sample, was found to be significant and negative. For the SMEs listed on the BIST, no significant result could be reached when the relationship between the lease and the debt is examined. When the relationship between leasing and debt for LEs listed on BIST is examined, it is concluded that there is a complementary relationship. In the empirical study, we conducted with the sample of Brics countries listed firms, the relationship between lease and debt was substitute. Strong and significant results were also obtained between the other financial and economic factors that we used in order to obtain more robust results and the lease propensity. Of these, significant and strong results emerged between profitability, firm age, exchange rate and leasing. At the same debt level, significant and strong results were obtained between leasing and exchange rate difference, interest rate, and firm age. We conducted the research among SMEs and LEs to check which financial factors are changing the leasing trends of SMEs and LEs. For SMEs, no significant relationship was found between lease and debt. The results of the relationship between lease and debt for LEs differ according to debt definitions, and strong results have been achieved. In addition, for the BRICS sample, the relationship between Gross Domestic Product (GDP) as a measure of development level and lease propensity is examined. We see that as the annual gross domestic product of the countries increases, they tend to lease more. Furthermore, lease rates of companies with the same debt level increase significantly with the increase in the annual gross domestic product GDP values of the countries. Firms with the same level of debt from countries with higher levels of development tend to use more leases. To this author's knowledge, we expand prior research on debt-lease relationships by considering a sample of all BRICS countries as well as Turkish public firms, and including interaction terms in the analyses. The findings of this study would be a guide for creditors and leasing companies in terms of identifying potential customers, and for investors in terms of understanding corporate decisions.