Nicotiana glauca graham'ın morfolojisi, anatomisi ve ekolojisi üzerine bir araştırma
A Study on the morphology, anatomy and ecology of nicotiana glauca graham
  1. Tez No: 85508
  2. Yazar: TÜLAY BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDRET TORT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Nicotiana, N.glauca, Solanaceae, Nicotiana, N.glauca, Solanaceae
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
V ÖZET Nicotiana glauca GRAHAM' nın MORFOLOJİSİ, ANATOMİSİ VE EKOLOJİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA BALABAN, Tülay Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nedret TORT Mart 1999, 83 sayfa Kozmopolit bir familya olan Solanaceae, dünyada 90 cins ve 2500 tür ile temsil edilmektedir. Bu familyanın önemli bir cinsi olan Nicotiana'mn dünyada 75, ülkemizde ise 3 türü bulunmaktadır. Doğal olarak yol, dere ve su kenarlarında yetişen, Güney Amerika kökenli N.glauca Graham diğer ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir. Ülkemizdeki çalışmalar daha çok N.tabaçum L. üzerinde yoğunlaşmıştır. N.glauca Graham ile ilgili olarak ağırlıklı çalışmalara pek rastlanmamıştır. Bu çalışmada İzmir İli ve çevresindeki 6 ayrı alandan N.glauca Graham örnekleri toplanmış, bu örneklerin morfolojik, anatomik ve ekolojik özellikleri üzerinde durulmuştur. Yurtdışında park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan bu bitkinin ülkemizde de aynı amaçla değerlendirilip kullanımının yaygınlaştınlabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE MORPHOLOGY, ANATOMY AND ECOLOGY OF Nicotiana glauca GRAHAM BALABAN, Tülay Supervisor; Assoc.Prof.Dr. Nedret TORT March 1999, 83 pages Solanaceae which is a cosmopolite family, in the ^vorld, is represented 90 genus and 2500 species. The important genus of this family which is Nicotiana. There are 75 species of Nicotiana in the world and in our country it has only 3 species. Nicotiana glauca Graham which is grown on roadsides, valleysides, watersides and waste places naturally, is origined from South America. Beside of this, it is appraised as ornament plants in other countries. The studies in our country, genarally is intensified on N.tabacum. There have no been enough intensive studies with N.glauca Graham. In this study, N.glauca was collected from different 6 points of Izmir. And then the morphological, anatomical and ecological specialities of these matters were examined. According to our opinion, this plant can be appraised and the usage of it can be spreaded with the same purpose in our country as the same as other countries in which N.glauca Graham is likes an ornament.