Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının insana yakışır iş algısına etkisi
The effect of green human resources management practices on decent work perception
- Tez No: 772737
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi, İnsana Yakışır İş, Çevresel Sürdürülebilirlik, Çevresel Sorumluluk, Green Human Resource Management, Decent Work, Environmental Sustainability, Environmental Responsibility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Küreselleşme sonucu doğaya verilen zarar artmıştır. İşletmeler ve İKY çevresel duyarlılığın sonucunda yeşile yönelmeye ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak şekilde yönetilmesine adapte olmaya başlamışlardır. İşyerleri gerek çevreye gerekse çalışana değer vermek adına bir takım çevresel sosyal sorumluluk çalışmaları yürütmektedirler. Yeşil bir çevre ve işyeri konusunda tam katılımın sağlanması ve çalışanların motivasyon, istek açısından takip edilmesi konusunda en önemli departman İKY olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevre duyarlılığını teşvik eden yeşil insan kaynakları yönetimi (GHRM), herhangi bir işletmede doğal kaynakların verimli kullanımını sağlamak için İKY politika ve uygulamalarının kullanıldığı bir çalışma alanıdır. Günümüzde insan kaynakları yönetimindeki yeşil vurgusu yalnızca çevresel sürdürülebilirlik açısından değil, küresel şirketlerin misyon ve vizyonlarında da karşımıza çıkmaktadır. İnsana yakışır iş kavramı, bireylerin çalışma hayatlarından olan istek ve beklentilerini ifade eder. Ayriyeten üretken ve adil bir gelir, iş yerinde güvenlik ve aileler için sosyal koruma, kişisel gelişim ve sosyal uyum için daha iyi beklentiler, örgütlenme ve kendilerini etkileyen kararlara katılma özgürlüğü sağlayan iş fırsatlarını içerir. Bu anlamda, insana yakışır iş aslında çalışma yaşamında ki özlemleri yansıtır. Konya ili içerisinde sanayi bölgesindeki çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sektördeki yöneticilere ve çalışanlara araştırmanın konusu gereği online yöntemler uygulanarak ulaşılmış ve çalışma 346 kişi üzerinde uygulanmıştır. Analiz sonucunda %95 güvenilirlik elde edilmiştir. Tablolar ve ulaşılan tüm sonuçlara göre, yeşil insan kaynakları yönetimi gelecekte insana yakışır işi pozitif anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Bu sonuç, araştırmanın temel hipotezinin (H1) desteklendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The damage to nature has increased as a result of globalization. As a result of environmental sensitivity, enterprises and HRM have started to turn towards green and adapt to management in a way that contributes to environmental sustainability. Workplaces carry out a number of environmental social responsibility studies in order to value both the environment and the employee. HRM is the most important department in terms of ensuring full participation in a green environment and workplace and monitoring employees in terms of motivation and desire. Green human resources management (GHRM), which encourages environmental sensitivity, is a field of study in which HRM policies and practices are used to ensure the efficient use of natural resources in any enterprise. Today, the emphasis on green in human resource management is not only in terms of environmental sustainability, but also in the missions and visions of global companies. The concept of decent work expresses the desires and expectations of individuals from their working lives. It also includes job opportunities that provide a productive and fair income, security at work and social protection for families, better prospects for personal development and social cohesion, freedom to organize and participate in decisions that affect them. In this sense, decent work actually reflects the aspirations in working life. Managers and employees in the sector operating in various fields in the industrial zone in the province of Konya were reached by applying online methods in accordance with the subject of the research and the study was conducted on 346 people. As a result of the analysis, 95% reliability was obtained. According to the tables and all the results reached, green human resources management predicts decent work in the future in a positive meaningful way. This result shows that the basic hypothesis (H1) of the research is supported.