Toplam faktör verimliliği ve enerji tüketimi arasındaki ilişkinin OECD ülkeleri için panel veri modelleriyle analizi
Panel data models for the analysis of the relationship between total factor productivity and energy consumption in OECD countries
- Tez No: 772752
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT GÖKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Faktör Verimliliği, Enerji, Ekonomik Büyüme, Havuzlanmış En Küçük Kareler, Heterojen Panel Veri, Total Factor Productivity, Energy, Economic Growth, Pooled Least Squares, Heterogeneous Panel Data
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ekonomik büyümenin sağlanabilmesi ve sürdürülebilir olması verimlilik artışları ile mümkün olabilmektedir. Küreselleşmeyle birlikte artan uluslararası rekabet ortamında ülke ekonomileri için verimliliği arttırmaya yönelik politikalar çok önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışma kapsamında 2002-2019 yıllarını kapsayan dönem dikkate alınarak 35 OECD ülkesinin toplam faktör verimliliği ve seçili belirleyicileri arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Bu doğrultuda toplam faktör verimliliği ile GSYİH, doğrudan yabancı yatırımlar, enerji ithalatı, enerji tüketimi ve yenilenebilir enerji tüketimi değişkenleri arasındaki olası ilişkiler heterojen panel veri model analizleri yöntemleriyle sınanmaktadır. Ayrıca çalışmada OECD ülkeleri için toplam faktör verimliliği havuzlanmış en küçük kareler (HEKK) yöntemi yardımıyla hesaplanmaktadır. Analizde kullanılan sabit parametresi heterojen model sonuçlarına göre toplam faktör verimliliği ile GSYİH ve doğrudan yabancı yatırımlar değişkenleri arasında pozitif ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Enerji ithalatı değişkeni ile TFV arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Enerji tüketimi ve yenilenebilir enerji tüketimi açıklayıcı değişkenlerinin TFV ile parabolik bir ilişkisinin olduğu analiz sonuçlarından elde edilmiştir. Birincil enerji tüketimi TFV'yi belirli bir tüketim düzeyinden sonra azaltırken yenilenebilir enerji tüketimi ise TFV'yi belirli bir tüketim düzeyinden sonra arttırmaktadır. Genel itibariyle OECD ülkelerinin enerji tüketimlerinin TFV'yi azaltan düzeyde olduğu, yenilenebilir enerji tüketiminin ise incelenen ülkelerin çoğunluğunda TFV'yi arttıran düzeyin altında olduğu saptanmıştır. TFV ve enerji arasındaki ilişkinin araştırıldığı bu çalışmaya göre, TFV'nin arttırılabilmesi ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanabilmesi yenilenebilir enerji tüketiminin arttırılmasıyla mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Productivity increases make it possible to achieve and sustain economic growth. Policies to improve productivity have become a critical issue for national economies as globalization has increased international competition. The relationships between TFP and selected determinants of 35 OECD countries are investigated in this study, which includes the years 2002-2019. In this direction, heterogeneous panel data model analysis methods are applied to test possible relationships between TFP and GDP, foreign direct investments, energy imports, energy consumption, and renewable energy consumption variables. Furthermore, TFP for OECD countries is calculated using the pooled least squares method. A positive and significant relationship was observed between total factor productivity and the variables of GDP and foreign direct investments, according to the results of the heterogeneous model with the constant parameter used in the analysis. The energy import variable and TFP were found to have no significant relationship. According to the findings of the analysis, the explanatory variables of energy consumption and renewable energy consumption had a quadratic relationship with TFP. While primary energy consumption reduces TFP after a certain level of consumption, renewable energy consumption increases TFP after a certain level of consumption. In general, it has been determined that OECD countries' energy consumption is at a level that reduces TFP, whereas renewable energy consumption is below the level that increases TFP in the majority of the countries studied. According to this study, which investigates the relationship between TFP and energy, increasing renewable energy consumption could increase TFP while also ensuring sustainable economic growth.