Geothermal energy-economy, potential and utilization possibilities in Turkey
Jeotermal enerjinin Türkiye'deki ekonomisi, potansiyeli ve kullanım olanakları
- Tez No: 77285
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRCAN KONAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Dünyada ısıtma ve diğer endüstri kollarındaki ihtiyaç için alternatif enerji kaynaklarına yönelme, 70'li yıllarda yaşanan petrol şokuna denk gelmektedir. Bu yıllarda güneş, su ve rüzgar gibi doğal kaynaklara yönelik çalışmalar başlamış, jeotermal enerji de bu süreç içinde kendine düşen payı almıştır. Her ne kadar yerküremizin derinliklerinde saklı bulunan bu enerji kaynağının dünyadaki ilk kullanımı tarih öncesi çağlara dayansa da, endüstriyel anlamda ilk kez 1900'lü yılların başında İtalya ve onu takiben İzlanda'da vücut bulmuş, ancak son 30 yıl içinde büyük bir ivmelerime göstererek daha teknolojik olarak kullanımı gündeme gelmiştir. Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmış olan bu çalışmayla, jeotermal enerji ile ilgili olarak Türkiye'mize ait dağınık olarak bulunan bilgilerin ve verilerin kapsamlı olarak ve güncelleştirilerek biraraya toplandığı bir referans oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada ilk adım olarak jeotermal enerjinin ve jeotermal enerji türlerinin genel bir tanımı yapılmış ve jeotermal enerjinin orijini ile ilgili olarak, dünyada ve daha sonra da Türkiye'de bulunan jeotermal sahalarının oluşumuna sebep olan teorilere yer verilmiştir. Daha sonra, jeotermal enerjinin ısıtmadan elektrik üretimine ve tarıma dek uzanan çok çeşitli kullanım alanlarına değinilmiş, ve bu alanlardaki dünyada ve ülkemizde mevcut olan son uygulamalar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ülkemizde 1000'i aşkın noktada bulunan sıcaksu kaynaklarının birarada toplandığı yaklaşık 140 jeotermal saha, il bazında tek tek incelenip aktarılmış ve bu sahaların özellikleri ile hangi alanlarda değerlendirilme olanağı bulduğu ayrıntılı şekilde gösterilmiştir.Son bölümde ise; jeotermal enerjinin merkezi olarak konut ısıtmasındaki uygulaması anlatılmış ve örnek olarak Türkiye'deki en gelişmiş sistem olan İzmir- Balçova'da yürütülen ısıtma sistemi analiz edilmiştir. Isıtma ile ilgili olarak; jeotermal enerjinin, gerçekçi veriler ışığında, diğer enerji kaynaklan ile kıyası yoluna gidilmiş ve sonuç olarak jeotermal enerjinin, çevreye ve yeraltında bulunan reservuar kayaçlara zarar vermeden değerlendirilmesi halinde, ulusal ekonomiye ve çevre kirliliğine sağlayacağı faydalar gözönüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The seek for the alternative energy sources to meet the need in heating and other industrial branches, coincide with the oil crisis been through during the 70' s. In those years, several studies directed forward to natural energy sources like the solar, tidal and wind energy have pioneered, and geothermal has gained its own share and value during this process. Although the very first utilization of geothermal energy, which is the heat contained within the Earth's interior, depend on the prehistoric ages; it began to develop in the beginning of the 1900's in Italy followed by Iceland, in the industrial meaning and its use in a more technological way came into agenda during the last three decades, showing a significant acceleration. In this study submitted as a thesis of Master of Science; it is aimed to collect and update the scatteredly existing information and data about geothermal energy concerning Turkey and, in a way to form a reference book written in English. As the initial step, general descriptions of geothermal energy and types of geothermal energy have been made and the plate tectonic theories responsible for the origin of the geothermal fields in the world and in Turkey, have been given. Later on, various utilization possibilities of geothermal energy extending from heating to electricity generation and to agriculture have been mentioned, and the latest applications in the world and in Turkey in these fields, have been comparatively investigated. Nearly 140 geothermal fields, under which over 1000 hot springs found in Turkey are concentrated have been studied one by one on the city basis, and the properties of these fields are profoundly shown in the text.In the final part; the application of geothermal energy in central district system has been told and, as an example, is analyzed the practices in İzmir-Balçova, currently the most sophisticated heating system in Turkey. Regarding this topic; the comparison of geothermal energy with some other heat sources have been achieved relying upon the realistic data obtained from different people and as a result, it is alleged that in case this worthy energy source is evaluated without doing any harm to the environment and the reservoir rock underneath, it will surely donate to the reduction of air pollution and national economy.
Benzer Tezler
- Manisa ilindeki yenilenebilir enerji uygulamaları ve bu uygulamaların CO2 emisyonu üzerine etkisinin araştırılması
Effect of utilization of renewable energies on CO2 emissions: Manisa, example
ŞAHİKA ZERRİN IŞIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
EnerjiCelal Bayar ÜniversitesiMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. LEYLA ÖZGENER
- Muş ilindeki jeotermal kaynakların termal turizm potansiyelinin belirlenmesi (örnek termal tesis tasarımı)
Determination of the thermal tourism potential of geothermal resources in Muş province (sample thermal facility design)
ONUR CEM ALGAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Nükleer MühendislikMuş Alparslan ÜniversitesiNükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İSKENDER DÖLEK
- Libya'nın yenilenebilir enerji kaynakları ve ekonomik kalkınmasının geleceği: Türkiye'den pragmatik bir katkı endeksi
Prospective of the Libyan renewable energy sources and economic development: A pragmatic contributive i̇ndex from Türkiye
BADR SALAHEDDİN NASR
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
EkonomiNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPER ASLAN
- The renewable energy transition in Turkey
Türkiye'de yenilenebilir enerji geçişi
MESUT CAN YILMAZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
EnerjiKadir Has ÜniversitesiPROF. DR. ŞEVKET VOLKAN EDİGER
DOÇ. DR. GÖKHAN KİRKİL