The renewable energy transition in Turkey
Türkiye'de yenilenebilir enerji geçişi
- Tez No: 569303
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET VOLKAN EDİGER, DOÇ. DR. GÖKHAN KİRKİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerjiye Geçiş, Sürdürülebilirlik, İklim Değişikliği Türkiye enerjide 77% oranında dışarıya bağlı, Renewable Energy Transition, Sustainability, Solar, Wind, Climate Change, Carbon Emissions
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Enerji insan yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Enerjiye olan talep her geçen gün artmaktadır. Birincil enerji kaynağı zaman içerisinde bir takım değişikliklere uğramıştır. Yakacak odunla başlayıp kömürle devam eden bu süreç şimdilerde doğalgaz veya elektrik olarak ilerlemesini sürdürmektedir. Geçmişten günümüze fosil yakıtların kullanımı başta iklim değişikliği olmak üzere önemli bazı sorunlara neden olmuştur. Bu sorunlarla mücadele etmek adına son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına bir yönelim olmuş ve bu yönelim hızı artarak devam etmiştir. Almanya ve Çin yenilenebilir enerjiye geçişte önemli bir yere sahip olan iki ülkedir. Son yıllardaki politikalarıyla hem yenilenebilir enerji kapasitesi hem de elektrik üretiminde iyi göstergelere sahip olan bu iki ülkenin geçiş süreçleri incelenmiş olup Türkiye için nasıl örnek teşkil edebilecekleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy is an integral part of human life. The energy demand has been increasing for many years. The primary energy source differed over time. Fossil fuels dominated the energy market since 19th century. Overuse of fossil fuels has created serious problems such as climate change. In order to tackle these problems renewable energy source (RES) utilization gained importance in the recent years. With the help of economic and technological improvements, the transition from fossil fuels to renewables has accelerated in recent decades. Many countries have already started to invest in RES instead of fossil fuels. Germany and China have some unique characteristics that can help to reshape Turkey's roadmap to the renewables. Turkey is a developing country with a population of about 80 million. Turkey's energy import dependency is 77%. According to the experts, Turkey has a good potential for RES. Due to its geographical position there is adequate potential of solar, wind, hydro and geothermal. Turkey has an opportunity to utilize its RES potential. If the important steps are taken, RES can become the primary source of Turkey's energy demand and would have positive effects on both the economy and sustainability.