Finansal piyasalar arasındaki takip ilişkisi: Kripto para piyasası üzerine bir uygulama
Lead lag relationship between financial markets: An application on crypto money market
- Tez No: 772873
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN DENİZ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: BIST100, Bitcoin, Cryptocurrency Market, Financial Markets, Follow-Up Relationship
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kripto para piyasası son dönemde gerek işlem hacmi gerekse uluslararası fonların dağılımı açısından ilgi çekici piyasalar haline gelmiştir. Özellikle Bitcoin piyasa değeri ve işlem hacmi olarak araştırılmaya değer yatırım enstrümanlarından biridir. Bu çerçevede çalışmanın problem cümlesi“Kripto para piyasasında en yüksek işlem hacmine sahip Bitcoin fiyat hareketlerinin BIST100 endeksine etkisi var mıdır?”olarak belirlenmiş olup çalışma kapsamı buna göre dizayn edilmiştir. Bu çerçevede kripto para piyasasını temsilen Bitcoin endeksi baz alınarak, BIST100 endeksi ile arasındaki kısa ve uzun vadeli takip ilişkisi VAR-Granger Nedensellik Testi analizleri ile analiz edilmiştir. Çalışma birbirini takip eden üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde finansal piyasalara ilişkin genel teorik çerçeve verildikten sonra ikinci bölümde Kripto para piyasası ve buna yönelik yapılmış çalışmalardan oluşan ayrıntılı literatür özeti, üçüncü bölümde ise Bitcoin ve BIST100 endeksi arasındaki kısa ve uzun vadeli takip ilişkisi incelenmektedir. VAR-Granger Nedensellik Testi analizleri ve ampirik bulguları yer almaktadır. Elde edilen sonuçlara göre BTC fiyatlarında meydana gelen değişimler BIST endeksini, BIST endeksinde meydana gelen değişimler ise BTC fiyatlarının bir nedenidir. Sonuç olarak iki endeks birbirlerinin fiyat hareketlerinden etkilenmekte olup, BTC'nin BIST100 karşısında öncü olduğunu söyleyebiliriz. Kripto para piyasasına ilişkin finans literatürün de sınırlı çalışma olması çalışmanın orijinalliği ve literatüre muhtemel katkısıdır. Anahtar Kelimeler : BIST100, Bitcoin, Finansal Piyasalar, Kripto Para Piyasası, Takip İlişkisi
Özet (Çeviri)
While you are in the deadline for cryptocurrencies, your funds will be attractive. In particular, Bitcoin is one of the values worth progressing in terms of market value and business volume. This is everyone's problem sentence“Does the Bitcoin price movements with the highest volume of the crypto market have an effect of BIST100?”As designed and designed. Our short and long analyzes from the Bitcoin and BIST100 talks, representing this crypto money market, have been analyzed with the VAR-Granger Test. The study consists of three consecutive parts. In the first part, after the general theoretical framework of financial markets is given, in the second part there is a detailed literature summary consisting of the crypto money market and studies on it, and in the third part, the short and long-term follow-up relationship between Bitcoin and BIST100 index, VAR-Granger Causality Test analyzes and empirical findings. As a result, the two indices are affected by each other's price movements, and we can say that BTC is leading against BIST100.The fact that the financial literature on the crypto money market is limited study in this framework is the originality of the study and its possible contribution to the literature.