Burdur yöresi halk ezgilerindeki ritim kalıplarının analizi ve ritim notaları
Analysis of rhythm patterns in folk melodies of Burdur region and rhythm notes
- Tez No: 772874
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK ÇÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Ritim, Türk Halk Müziği, Burdur Yöresi, Ritim Kalıpları, Teke Yöresi, Rhythm, Turkish Folk Music, Burdur Region, Rhythm Patterns, Teke Region
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Burdur yöresi halk ezgilerindeki ritim kalıpları, bu kalıpların yörede var olan müzikal tür ve formları ile oluşan ölçü analizi ve seçilen eserlerin düzüm farklılıklarının ritim notasına aktarılarak, ritim saz icracılarına yol göstermesi tezin konusunu oluşturmaktadır. Araştırmanın ilk adımında literatür taraması yapılarak konu ile ilgili kaynaklara ulaşılmış, ulaşılan verilere arşiv taraması yapılarak, bilgiler edinilmiştir. Ulaşılan bilgilerin doğrultusunda araştırılmaya tabii tutulan ve çalışmanın konusunu oluşturan Burdur yöresi ritim kalıplarının analizleri yapılarak, düzüm farklılıkları incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde 120 adet eser incelenmeye tabii tutulmuş eserlerin ritmik yapılarının analizi yapılarak çalışmaya aktarılmıştır. Türk halk müziğinde ritmik yapı her yöre için farklılık göstermektedir. Bu nedenle bu tarz çalışmaların ülkenin her yöresinde yapılması, Türk halk müziğinin ritmik yapısını oluşturan kaynaklara ulaşılabilmesi için önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rhythm patterns in folk melodies of Burdur region, the measurement analysis of these patterns formed by the musical genres and forms existing in the region, and the transmission of the plane differences of the selected works to the rhythm note, guiding the rhythm reed performers are the subject of the thesis. In the first step of the research, literature review was carried out and relevant sources were accessed, archival research was carried out on the data obtained, and information was obtained. In accordance with the information obtained, the analysis of the rhythm patterns of the Burdur region, which are subject to research and constitute the subject of the study, was carried out and the plane differences were examined. As a result of the studies, 120 works were reached and the rhythmic structures of the works were analyzed and transferred to the study. The rhythmic structure of Turkish folk music differs for each region. For this reason, it is important to carry out such studies in all regions of the country in order to access the resources that make up the rhythmic structure of Turkish folk music.