Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan fen ve doğa etkinliklerine yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examination of teacher's opinions on science and nature activities applied in pre-school education institutions
  1. Tez No: 772886
  2. Yazar: SANİYE ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, fen ve doğa etkinliği, Fen ve doğa etkinliğine yönelik tutum, Pre-school education, science and nature activity, Attitude towards science and nature activity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren, daha okula başlamadan çok önce öğrenmek ve keşfetmek için büyük bir heves duyarlar; etkin bir şekilde çevrelerini keşfederler, iletişim kurmayı öğrenirler ve çevrelerinde gördükleri şeylere dair fikirler oluşturmaya başlarlar. Bu kapsamda doğa, çocuğun gelişimini ve öğrenme motivasyonunu arttırdığı için okul öncesi eğitim kurumlarında doğa içerikli uygun ortamlar hazırlamak önemlidir. Çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi, gelişebilmesi ve öğrenmeye karşı olumlu tutumlar geliştirebilmesi için nitelikli bilişsel uyarıcıların, zengin dil etkileşimlerinin, olumlu sosyal ve duygusal deneyimlerin çocuğa sunulduğu ve çocuğun bağımsızlığının desteklendiği bir çevrenin yaratılmasına ihtiyaç vardır. Bu ise okul öncesi eğitimde nitelikli, bilimsel ve sistematik olarak ilerleyen fen ve doğa etkinliklerinin yürütülmesi ile mümkün olabilir. Bu araştırmada, okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan fen ve doğa etkinliklerinin işlevselliğine ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tarama modelinde olup 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Konya ili Selçuklu ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 4 anaokulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırma için 20 anasınıfı öğretmeniyle görüşülmüştür. Araştırma verileri, nitel veri toplama yöntemlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmış ve elde edilen veriler sayısallaştırılmıştır. Daha sonra, bu sayılara dayalı olarak bulguların yorumu yapılmıştır. Bu araştırma doğrultusunda; anasınıfı öğretmenlerinin tümü, fen ve doğa etkinliklerinin çocuklar için önemli olduğunu düşünmektedirler. Ayrıca öğretmenlerin tamamına yakınının fen ve doğa etkinliklerini uygularken birtakım sorunlarla karşılaştıkları ve bu sorunların araç-gereç yetersizliği, uygulama alanlarının olmaması, okuldaki kaynakların kullanımına izin verilmemesi gibi sorunlar olduğu görülmüş ve anasınıfı öğretmenlerinin bu sorunlara kendilerine göre çözüm ürettikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
From the moment they are born, children have a great enthusiasm to learn and explore, long before they even start school; They actively explore their environment, learn to communicate, and begin to form ideas about what they see around them. In this context, it is important to prepare appropriate environments in pre-school education institutions to support the nature, development and learning motivation of the child. In order for the child to grow up, develop and develop positive attitudes towards learning, there is a need to create an environment in which qualified cognitive stimuli, rich language interactions, positive social and emotional experiences are presented to the child and the child's independence is supported. This is only possible with the execution of qualified, scientific and systematic science and nature activities in pre-school education. In this research, it is aimed to determine the opinions of teachers about the functionality of science and nature activities applied in preschool education institutions. The research is in the scanning model and was carried out in 4 kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in Konya province Selçuklu district in the 2021-2022 academic year. For the research, 20 kindergarten teachers were interviewed. Research data were collected by semi-structured interview technique, one of the qualitative data collection methods. Descriptive analysis technique was used in the analysis of the data and the obtained data were digitized. Then, the interpretation of the findings was made based on these numbers. In line with this research; All kindergarten teachers think that science and nature activities are important for children. In addition, it was observed that almost all of the teachers encountered some problems while applying science and nature activities, and these problems were problems such as lack of equipment, lack of application areas, not allowing the use of resources in the school, and it was determined that kindergarten teachers found solutions to these problems according to themselves.