Ünye müzik kültürü üzerine bir inceleme
A review on Ünye music culture
- Tez No: 772893
- Danışmanlar: PROF. SABRİ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ünye Müzik Kültürü, Sosyal ve Kültürel, Coğrafik Yapı, Derleme, Kültürleşme, Ünye Music Culture, Social and Cultural, Geographical Structure, Compilation, Acculturation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada Ünye ilçesi müzik kültürünün tarihsel gelişimi, tür ve biçimleri, makamsal ve metrik yapısı ile kendine özgü niteliklerinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda kaynaklar taranmış, sahada yeni eserler derlenmiş ve elde edilen verilerin müziksel tahlilleri yapılmıştır. Araştırmada bölgenin sosyal ve kültürel yapıları, coğrafik yapı özellikleri göz önünde bulundurularak değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmada tespit edilen ses kayıtları ve alan çalışmalarında yeni derlemeler yapılmış ve yöre müzik repertuvarına yeni katkılar sağlanmıştır. Göçlerle birlikte kültürleşme olgusunun oluştuğu, bunun da müziksel yapıya yansıdığı tespit edilmiş ve analizleri yapılmıştır. Genelde Karadeniz'in, özelde de Samsun, Ordu, Giresun yöre müziklerinin karakteristik müzik yapıları yanında, Ünye ilçesinin de bu yapının bir parçası olmakla birlikte, kendine özgü bir karakteristik yapıya sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the historical development, types and forms, modal and metrical structure and unique qualities of the music culture of Ünye district. For these purposes, sources were scanned, new works were compiled in the field and musical analyzes of the obtained data were made. In the research, evaluations were made by considering the social and cultural structures of the region and the geographical structure characteristics. In addition to the characteristic musical structures of the Black Sea in general, and the local music of Samsun, Ordu and Giresun in particular, it has been observed that the town of Ünye, being a part of this structure, has a unique characteristic structure. It has been determined that the phenomenon of acculturation occurred with the migrations and that this was reflected in the musical structure and analyzes were made. Finally, new compilations were made in the sound recordings and field studies determined in the research and new contributions were made to the local music repertoire.