Periferal konumda sübstitüe ftalosiyanin bileşiğinin transdermal ilaç salım sistemlerinde uygulanması
Application of peripherally substituted phthalocyanine compound in transdermal drug release systems
  1. Tez No: 772909
  2. Yazar: HAVVA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM ÇAMUR, DOÇ. DR. FATMA KURŞUN BAYSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metalli ftalosiyanin, Polivinil alkol, Kitosan, Transdermal ilaç salımı, Metallo phthalocyanine, Polyvinyl alcohol, Chitosan, Transdermal drug release
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında; periferal olarak karboksilik asit grupları ile sübstitüe çinko metalli ftalosiyanin sentezlenmiş ve polivinil alkol/kitosan (PVA/CS) membranları kullanılarak transdermal salım için deneysel çalışmalar yapılmıştır. Optimum transdermal salım profiline PVA/CS, membran kalınlığı, pH, sıcaklık, Triton X-100 ve ilaç derişimi parametrelerinin etkileri değerlendirilmiştir. Deneysel incelemelerin sonucunda PVA/CS 7/5, membran kalınlığı 26,5 μm, pH 5,5, sıcaklık 37 °C, Triton X-100 0,2 mL, derişim basamağında ilaç miktarı 3 mg olan şartlarda transdermal ilaç salım verimi %92,7 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis; peripherally substituted zinc metallo phthalocyanine with substituted carboxylic acid groups was synthesized and experimental studies were carried out for transdermal release using polyvinyl alcohol/chitosan (PVA/CS) membranes. The effects of PVA/CS, membrane thickness, pH, temperature, Triton X-100 and drug concentration parameters on the optimum transdermal release profile were evaluated. As a result of the experimental investigations, when PVA/CS 7/5, membrane thickness 26,5 μm, pH 5,5, temperature 37 °C, Triton X-100 0,2 mL, the amount of drug in the concentration step is 3 mg, the transdermal drug release efficiency is 92.7% was obtained.