Covid-19 pandemisinin finansal oranlar üzerine etkisi: BIST'te bir inceleme
The impact of Covid-19 pandemic on financial ratios: A review at BIST
- Tez No: 772921
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: BIST Sınai endeksi, Covid-19 Pandemisi, Oran analizi, T-testi, BIST Industrial Index, Covid-19 Pandemic, Rate Analysis, T-test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi sağlık alanı başta olmak üzere ekonomik, sosyal, toplumsal ve psikolojik etkileri de beraberinde getirmektedir. Küreselleşen dünyada bağımlı ticari ilişkilerin varlığı sebebiyle pandeminin etkisi de küresel boyutta yaşanmaktadır. Ekonomik faaliyetler üzerindeki daraltıcı etkisi tüm sektörleri doğrudan etkilemektedir. Covid-19 pandemisinden oluşan zararları minimuma indirmek amacıyla bazı tedbir ve kısıtlamalar uygulanmaya başlanmıştır. Uygulanılan tedbirler insanların yaşamlarında bazı değişimlere neden olmuştur. Çalışmada Covid-19 küresel pandemisinin BIST Sınai endeksinde işlem görmekte olan firmaların finansal tabloları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümde, Covid-19 pandemisinin ekonomik etkileri hem küresel boyutta hem de ülkemiz bazında iki grupta incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, finansal analizin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynayan finansal tablolar ve finansal analiz teknikleri hakkında teorik bilgilere yer verilmiştir. Çalışmada oran analizlerinde kullanılan likidite oranları, karlılık oranları, mali yapı oranları ve faaliyet oranlarına bu bölümde yer verilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde ise BIST Sınai endeksinde faaliyet gösteren işletmelerin 2018 Aralık -2021 Eylül dönemlerini kapsayan çeyrek dönemlik finansal tablolarına oran analizi tekniği uygulanmıştır. Covid-19 öncesi ve Covid-19 dönemi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olup olmadığını tespit etmek amacıyla oran analizi sonuçlarına bağımlı grup t-testi uygulanmıştır. Sonuç olarak, analize dahil edilen 40 orandan, likidite oranlarında; nakit oran, stoklar/dönen varlıklar oranı, kısa vadeli alacaklar/dönen varlıklar oranı, finansal yapı oranlarında; UVYK/kaynak toplamı oranı, KVYK/kaynak toplam oranı, dönen varlıklar/varlık toplam oranı, maddi duran varlıklar/varlık toplamı oranı, faaliyet oranlarında; çalışma sermayesi devir hızı oranı, karlılık oranlarında; VÖK/ özkaynak oranı, brüt satış karı/net satışlar oranı ve satılan malın maliyeti/ net satışlar oranlarında Covid-19 öncesi ve Covid-19 dönemi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic, which has spread worldwide, brings economic, social, societal, and psychological effects, especially in the health field. Due to the existence of dependent commercial relations in the globalizing world, the effect of the pandemic is also experienced on a global scale. Its contractionary effect on economic activities directly affects all sectors. To minimize the damages caused by the Covid-19 pandemic, some measures and restrictions have been implemented. Those measures have caused some changes in people's lives. This study aimed to investigate the effect of the Covid-19 global pandemic on the financial statements of companies traded in the BIST Industrial index. In the first part of the study, the economic effects of the Covid-19 pandemic were tried to be examined in two groups, both on a global scale and the basis of our country. In the second part of the study, theoretical information about financial statements and financial analysis techniques, which play an essential role in the realization of economic analysis, is given. Liquidity ratios, profitability ratios, financial structure ratios, and activity ratios used in ratio analysis in the study are given in this section. In the application part of the study, the ratio analysis technique was applied to the quarterly financial statements of the companies operating in the BIST Industrial index covering the 2018 December-2021 September period. To determine whether there is a statistically significant difference between the pre-Covid-19 and Covid-19 periods, the dependent group t-test was applied to the results of the ratio analysis. As a result, out of 40 ratios included in the analysis, there is a statistically significant difference between the pre-Covid-19 and Covid-19 periods for liquidity ratios, cash ratio, stocks/current assets ratio, short-term receivables/current assets ratio, financial structure ratios, long term liabilities /resource total ratio, short term libilities /resource total ratio, current assets/assets total ratio, tangible assets/total assets ratio, operating ratios, working capital turnover ratio, profitability ratios, gross sales profit/net sales ratio, EBIT/ shareholders equity ratio and cost of goods sold/net sales ratios.