Küresel salgının işletmelerin finansal tabloları üzerine etkisi: Turizm sektörü
The effect of the global epidemic on the financial statements of businesses: Tourism sector
  1. Tez No: 773800
  2. Yazar: SABİHA GAMZE ESİRGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Covıd-19, Finansal Analiz, Turizm Sektörü, Oran Analiz, Covıd-19, Financial Analysis, Tourism Sector, Ratio Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Küreselleşen dünyada bir işletmenin başarılı olması, büyümesi ve uluslararası piyasalarda iş yapabilmesi için en önemli adımlardan biri borsada işlem yapmaktır. Bağımsız bir denetim firması, borsada işlem gören şirketlerin düzenli mali denetimlerini yapar ve raporlarını kamuya açıklamaktadır. Bir işletmenin mali tablolarının durumunu analiz etmek için kullanılan yöntemler, işletmenin geçmişi ve bugünü hakkında sayısal bilgiler üretip raporlayabilmesine karşın, yöneticilere geleceği planlayabilmeleri için önemli bilgiler de sağlamaktadır. Mali tablolar, bir şirketin mali durumu ve performansının bir yansımasıdır ve amacı, kullanıcıların ekonomik kararlar verirken kullanmaları için bir işletmenin mali durumu, performansı, karlılığı ve nakit akışı hakkında doğru bilgileri sağlamaktır. Bu çalışmanın amacı COVID-19'un BİST Turizm Sektöründe yer alan işletmeler üzerindeki finansal tablolara etkilerini tespit etmektir. Bu amaçla BİST'te işlem gören turizm firmalarının 2015 ile 2021 yılları finansal tabloları incelenerek finansal tablolar üzerinden analiz yapılmıştır. İki dönemin finansal oran ortalamalarının ve firmaların hasılatlarının değişimleri incelendiğinde karlılık oranları açısından olumsuz bir değişim olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları, bu sektörde yer alan firmaların salgın döneminde talebi artan hizmetleri üreten firmalar olduğu için olumlu yönde etkilendiği ve pandeminin olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important steps for a business to be successful, grow and do business in international markets in the globalizing world is to trade in the stock market. An independent audit firm conducts regular financial audits of listed companies and discloses its reports to the public. Although the methods used to analyze the state of the financial statements of an enterprise can produce and report numerical information about the past and present of the enterprise, they also provide important information to the managers so that they can plan for the future. Financial statements are a reflection of a company's financial condition and performance, and its purpose is to provide accurate information about a business's financial condition, performance, profitability, and cash flow for users to use when making economic decisions. The aim of this study is to determine the financial effects of COVID-19 on businesses in the BIST Tourism Sector. For this purpose, the financial statements of the tourism companies traded in the BIST for the years 2015 and 2021 were analyzed and analyzed on the financial statements. When the changes in the average financial ratios of the two periods and the revenues of the companies are examined, it is observed that there is a negative change in terms of profitability ratios. The results of the research show that the companies in this sector are affected positively as they are the companies that produce the products with increased demand during the epidemic period, and the pandemic has affected them negatively.