Factors affecting EFL academic achievement: Relationship among learners' communication styles, self-efficacy and sympathetic tendency
Yabancı dil olarak İngilizcenin akademik başarısını etkileyen faktörler: Öğrenenlerin iletişim stilleri, öz yeterlikler ve sempatik eğilimleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 772935
  2. Yazar: HURİYE YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, iletişim stili, öz yeterlik, sempatik eğilim, İngilizce başarısı, Foreign language, communication style, self-efficacy, sympathetic tendency, achievement of English
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmanın amacı, İngilizce öğrenenlerin iletişim stillerini, öz yeterliklerini ve sempatik eğilimlerini araştırmaktır. Çalışma, yaş, sınıf, cinsiyet, İngilizce akademik başarı ve iletişim stilleri, öz yeterlilik ve sempatik eğilim arasındaki olası ilişkileri araştırmıştır. Türkiye'deki Gaziantep Lisesi'ndeki İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 596 öğrenci örneklemi oluşturmaktadır. Bu çalışmada nicel yöntem kullanılmış ve desen ilişkisel olarak düzenlenmiştir. Veri toplama araçları“İletişim Stilleri Ölçeği”,“Öz-Yeterlik Ölçeği”ve“Sempatik Eğilim Ölçeği”dir. Her bir ölçek için Cronbach Alpha değeri hesaplanmış, tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum) gösterilmiş ve normallik testi yapılmıştır. Yaş ve sınıfla ilgili soruların analizi için ilişkisiz örneklem tek yönlü varyans analizi ve ANOVA, cinsiyetle ilgili analizler için ilişkisiz örneklem t-testi ve akademik başarıyı ilişkilendirmek için Pearson momentler çarpımı korelasyonu kullanılmıştır. Yaş ile öz-yeterlik arasındaki ilişkide öz-yeterlik normal dağılım göstermediği için Kruskal Wallis H-testi uygulanmıştır. Sonuçlara göre, öğrencilerin yaşı, sınıfı, cinsiyeti ve İngilizce'deki akademik başarısı; iletişim stilleri, öz yeterlilikleri ve sempatik eğilimleri ile ilişkili değildir. Özyeterlik; atılgan ve açık agresif davranış stili ile pozitif, ancak pasif davranış stili ile negatif ilişki içindeyken, gizil agresiflik ile ilişkili değildir. Sempatik eğilim ne özyeterlikle ne de iletişim stilleri ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate communication styles, self-efficacy, and the sympathetic tendency of EFL learners. The study researched the possible relationships among age, grade, gender, academic achievement in English, communication styles, self-efficacies, and sympathetic tendencies. 596 EFL learners in Gaziantep High School in Turkey constituted the sample. In this study, the quantitative method was used and the design was arranged as correlational. Data collection tools are“Communication Styles Scale”,“Self-Efficacy Scale”, and“Sympathetic Tendency Scale”. The Cronbach's Alpha scores for all scales were calculated, descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum, and maximum) were presented and normality test was carried out. One-way analysis of variance for independent samples and ANOVA were implemented for the analysis of questions related to age and grade, independent samples t-test was used for gender-related analysis, and Pearson product-moment correlation was used to correlate academic achievement and variables. Kruskal Wallis H-test was implemented for the relationship between age and self-efficacy as self-efficacy did not show normal distribution. According to the results, learners' age, grade, gender, and academic achievement in English were not related to their communication styles, self-efficacies, and sympathetic tendencies. While self-efficacy was correlated positively with assertive and openly aggressive behavior styles, but negatively with passive behavior, and it isn't related to concealed aggressive behavior. Sympathetic tendency was related to neither self-efficacy nor communication styles.