The representation of time and temporality in Ali Smith's seasonal quartet: Autumn, Winter, Spring, Summer
Ali Smith'in mevsimsel dörtlüsünde zaman ve zamansallık temsili: Sonbahar, Kış, İlkbahar, Yaz
- Tez No: 772934
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ANTAKYALIOĞLU ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali Smith, Mevsimsel Dörtlü, Zaman, Zamansallık, Ali Smith, Seasonal Quartet, Time, Temporality
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Teknoloji, bilim ve siyasi dengelerdeki gelişmeler ve dönüşümler ile birlikte anlatıdaki zaman algısı da şekillenmektedir. Klasik anlatılarda geleneksel bir zaman algısı hâkimken, modern zamanın ortaya çıkmasıyla bu algının kırıldığı ve yerini daha çoğulcu bir zamansallığa bıraktığı görülür. Bu bağlamda, bu tezin amacı, çağdaş yazar Ali Smith'in Mevsimsel Dörtlüsü`ndeki zaman ve zamansallık algılarını irdelemektir. 21. yüzyıl İskoç yazarı, zamanı bağlamsallaştırmada etkili ve kendine özgü bir üsluba sahiptir. Adını bir mevsimden alan ve art arda yayınlanan Mevsimsel Dörtlü: Sonbahar, Kış, İlkbahar ve Yaz, zamanı somut bir şekilde merkezileştiriyor. Bu bağlamda, serinin her romanı Artzamanlı Zamansallık, Eşzamanlı Zamansallık ve Döngüsel Zamansallık açısından yorumlanacaktır. Birinci bölümde, romanın zamansal özelliği vurgulanarak yazarın artzamanlı zamansallık anlayışının romanda nasıl ve ne ölçüde görünür bir zemine oturtulduğu tartışılacaktır. İkinci bölüm, romanların eşzamanlı zaman algısını nasıl içerdiğini ve yazarın bu tutumu özgün bir yaklaşımla romana nasıl aşıladığını çerçeveleyecektir. Son bölüm, dörtlünün döngüsel zaman katmanını ortaya koyacak ve romancının sanata ve sanatçıya karşı tutumunu bu çerçevede yorumlamaya yönelecektir.
Özet (Çeviri)
Along with the developments and transformations in technology, science and political balances, the perception of time in the narrative is also shaped. While a traditional time perception is dominant in classical narratives, this perception is broken with the emergence of modern time and leaves its place to a more depiction of temporality. In this context, the aim of this thesis is to scrutinize the perceptions of time and temporality in contemporary writer Ali Smith's Seasonal Quartet. The Scottish writer of the 21st century owns a distinctive style that appears to be instrumental in contextualizing the time. The Seasonal Quartet, named after one season published in succession consisting of Autumn (2016), Winter (2017), Spring (2019), and Summer (2020), makes time concretely central. In this regard, each instalment of the series will be interpreted in terms of Diachronic Temporality, Synchronic Temporality, and Cyclical Temporality. The first part will underline the timely feature of the novel and will discuss how and to what extent the author's understanding of diachronic temporality is placed on a visible ground in the novel. The second part will frame how the novels contain the synchronic perception of time and how the author instils this attitude into the novel with a unique approach. The final section will reveal the quartet`s cyclical time layer and tend to interpret the novelist's attitude towards art and the artist within this framework.