Öteki tasavvurunda gözlenen melezleme pratikleri ve sanatta hayvansı imgeler
Hybrid practices observed in the envision of the other and animalistic imagery in art
  1. Tez No: 372406
  2. Yazar: İLKE İLTER GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ SAĞLAM
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Melez, Öteki, Canavar, Ucube, Biyoteknoloji, Hybrid, Others, Monster, Freak, Biotechnology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Hem gerçek hem efsanevi hayvan imgesi, sanat tarihsel süreçte en çok başvurulan imgelerdendir. Hayvansı imgelerle kurulu düşler âlemi, temellerini ilkel kültürlerden almakta ve birçok kırılma yaşayarak günümüze kadar evrilmektedir. Çok tanrılı dinler döneminde şaman inancı ve totemciliğe bağlı olarak hayvan tapımı kaynaklı hayvanlar tanrısal figürler olarak sayılmışlar, Hıristiyanlığın doğuşu ve tek tanrılı dinler dönemiyle ise, tanrı sayılan hayvan tasvirleri biçimsel özellikleri korunarak içerik anlamında kötücül unsurlara işaret eden figürlere dönüşmüşlerdir. Aydınlanma dönemine kadar bu düşsel yaratıklar sonsuz sayıda kullanılmış ve düşsel dünyanın sınırları zorlanmıştır. Canavarsı hayvanlar âlemi olarak da düşünebileceğimiz bu dünyaya teratoloji biliminin kattığı anlam boyutu da tartışılmaya değerdir. Postmodern dönemin başlangıcı kabul edilen romantizmle hayvansı dünyaya dostane bakış yeniden gündeme gelmiştir. Bu süreçte hayvanlar, masal dünyaları ve fantastik anlatıların başkarakterleri haline gelmiştir. Yirminci yüzyıl ve günümüze uzanan süreçte ise, tüm bu eklemlenerek büyüyen hayvansı dünyanın tasvirlerine, hayvanın kanlı canlı varlığının eserin içine dâhil edilmesi süreci de eklenmiştir. Özetle; tek tanrıcılığa geçiş, Descartes ve Kartezyen düşünce, Romantik akımın doğuşu, özellikle büyük kentler ve metropollerin insanmerkezci sistemleri, sibernetik yaşamın yıktığı sınırlar ve teknolojinin sunduğu sonsuz imkânlar gibi belli başlı kırılmalarla öteki tasavvurunda beliren hayvanla kurduğumuz ilişkinin de şekillendiği görülmektedir. Böylece tüm bu dönüşümün yarattığı endişe duygusunun izleri sanatsal yaratılara kaynak olmuştur. Türkçe
Özet (Çeviri)
The animal imagery, in terms of both reality and legends, has been one of the most frequently referenced imageries throughout the history of art. The world of dreams built upon animal-like images finds its roots in primitive cultures and ever since has been evolving into separate branches. During the polytheistic era, animals were considered to be godly figures according to the shamanistic belief and totemism. However right after the birth of Christianity and during the period of monotheistic religions, these godly depictions of animals have transformed into figures that refer to wicked elements, although keeping their morphological properties. Until the age of enlightenment, these imaginary creatures have been used and referenced countlessly, pushing the boundaries of this world of dreams. It is also worthy to discuss the special dimension of meaning brought to this monstrous world of animals by teratology. Romanticism, which is considered to be the beginning of the postmodern era, has enabled us to see this animalistic world once again from a friendly perspective. During this era animals have become the main characters of fairy tales and fantastic narratives. During the twentieth century and up to present, however, the depiction of this ever growing animalistic world has been enriched by integrating into the creative work the very nature of animal made of blood and flesh. In summary, our relation with the animal as an envision of the other has been formed by the monotheistic era, Descartes and the Cartesian philosophy, the birth of Romanticism, big cities and the anthropocentric systems of metropolis, the collapse of boundaries with the cybernetic life and endless possibilities brought by technology, all of which have been growing like separate branches. Thus, the traces of the feeling of anxiety caused by this transformation has become the resource for the artistic creations. İngilizce