Obezite ve sosyal fobi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between obesity and social phobia
- Tez No: 772957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Sosyal Fobi, Liebowitz Ölçeği, Obesity, Social Phobia, Liebowitz Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu tez çalışması kapsamında, obez ve non-obez bireylerin yaşam standardını değiştirecek şekilde sosyal fobilere sahip olup olmadıkları ve obeziteyle bu sosyal fobilerin korelasyonunun araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Poliklinikleri'ne müracat eden 18-45 yaş arası 140 bireye (70 obez, 70 non-obez) literatür araştırmamız sonucunda ulaşılan Sosyodemografik Bilgileri Formu ve Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Toplanan veriler neticesinde sosyodemografik bilgilerden çıkarılan obezite değerleri ile Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği testi sonucunda elde edilen bilgiler bir araya getirilerek tezde amaçlanan sosyal fobi ile obezite arasındaki ilişkinin bulunması için istatistiksel analizler, SPSS 25.0 paket programı kullanılarak çıkarılmıştır. Bulgular: Bu tez çalışmasında, yapılan ankete katılan 140 bireylerin ortalama yaşı 32.27±7.90, cinsiyet %67.1 (n=94) kadın, eğitim seviyesi %71.4 (n=100) lise ve üstü eğitim kurumları, medeni durumu %57.1 (n=80) evli, çalışma durumu %40.0 (n=56) ile çalışmayan, gelir durumu %50.7 (n=71) ile asgari ücretin altında olarak analiz sonuçlarından çıkarılmıştır. Ailede daha önce obezite tanısı almamış %78.6 (n=110) bireyin anket çalışmasına katıldığı gözlemlenirken, bu bireylerden %62.1 (n=87) oranında hiç sigara içmeyen veya sigarayı bırakmış birey olduğu ve %77.1 (n=108) oranında bireyin alkol kullanmadığı tespit edilmiştir. Anket katılımcılarının ortalama olarak Vücut Kitle İndeks'lerinin 28.32±6.34, bel çevrelerin 91.82±14.27 ve kalça çevrelerinin 110.27±11.87 seviyelerinde olduğu gözlemlenmiştir. Vücut Kitle İndeksi, Bel ve Kalça Çevresi değerlerine bakarak anket katılımcılarının %49.3 (n=69) oranında obez olduğu görülmüştür. Sosyal fobi ve anksiyete ölçekleri değerlendirildiğinde katılımcıların ortalama %47.84±13.20 oranında Kaygı, %47.00±13.15 oranında ise kaçınma sergiledikleri görülmüştür. Obez bireyler arasında kadınların, erkeklere göre kaygı ve kaçınma istemsizliklerini daha yoğun gösterdikleri, erkeklerde obezite ile sosyal fobi arasında anlamlı bir sonuç olmadığı istatistiksel analizler sonucunda elde edilmiştir. Sonuç: Bu tez çalışması neticesinde elde edilen sonuçlar detaylı bir şekilde incelendiğinde, obez bireylerin non-obez bireylere göre sosyal ilişki kurmakta daha çok zorlandığı gözlemlenmiştir. Aile Hekimliği Poliklinikleri'ne başvuran obez bireylerin diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, vb. açılardan değerlendirilmelerinin yanı sıra ruh sağlığı ve iletişim kurma becerileri üzerinden de değerlendirme yapılmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to investigate whether obese and non-obese individuals have social phobias that will change their standard of living and the correlation between obesity and their social phobias. Materials and Methods: Our research was conducted in Health Sciences University Şişli Hamidiye Health Application and Research Center Family Medicine Polyclinics. Sociodemographic Information Form and Liebowitz Social Anxiety Scale, which were reached as a result of our literature research, were applied to 140 applicants (70 obese, 70 non-obese) between the ages of 18-45 by face-to-face interview method. As a result of the collected data, the obesity values obtained from sociodemographic information and the information obtained as a result of the Liebowitz Social Anxiety Scale test were combined and statistical analyzes were made using the SPSS 25.0 package program to find the relationship between obesity and social phobia aimed in the thesis. Results: In this thesis study, the mean age of 140 individuals participating in the survey was 32.27±7.90, gender 67.1% (n=94) female, education level 71.4% (n=100) high school or higher education institutions, marital status 57.1% (n=80) married. It was excluded from the analysis results that the working status was 40.0% (n=56) and the income status was 50.7% (n=71) below the minimum wage. While it was observed that 78.6% (n=110) individuals who had not been diagnosed with obesity in the family participated in the survey, it was determined that 62.1% (n=87) of these individuals had never smoked or quit smoking, and 77.1% (n=108) did not use alcohol. It was observed that the average body mass index of the survey participants was 28.32±6.34, waist circumference 91.82±14.27 and hip circumference 110.27±11.87. By looking at the Body Mass Index, Waist and Hip Circumference values, it was observed that 49.3% (n=69) of the survey participants were obese. When the social phobia and anxiety scales were evaluated, it was seen that the participants exhibited Anxiety at a rate of 47.84±13.20% and avoidance at a rate of 47.00±13.15%. Statistical analyzes showed that among obese individuals, women showed more intense anxiety and avoidance involuntary than men, and that there was no significant result between obesity and social phobia in men. Conclusion: As a result of this thesis, it was observed that obese individuals had more difficulty in establishing social relationships than non-obese individuals. It was concluded that obese individuals who applied to Family Medicine Polyclinics should be evaluated in terms of diabetes, hypertension and hyperlipidemia, as well as evaluating their mental health and communication skills.