Neovasküler glokomlu olgularda intravitreal bevacizumab etkinliği ve güvenilirliği
The effectiveness and reliability of i̇ntravitreal bevacizumab in patients with neovascular glaucoma
- Tez No: 772970
- Danışmanlar: DR. MEHMET ÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Neovasküler glokom, bevacizumab, intravitreal enjeksiyon, neovaskülarizasyon, Neovascular glaucoma, bevacizumab, intravitreal injection, neovascularization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Neovasküler Glokomlu olgularda intravitreal bevacizumabın etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz kliniği'nde neovasküler glokom tanısıyla intravitreal bevacizumab uygulanan ve en az 4 ay takip edilen 20 hastanın 23 gözü retrospektif olarak değerlendirildi. Enjeksiyon öncesinde ve sonrasında ön segment renkli resim ve ön segment floresein anjiyografi çekilerek karşılaştırıldı. Enjeksiyon öncesinde maksimum antiglokomatöz medikal tedavi verilen hastalara intravitreal 1,25 mg / 0,05 ml bevacizumab uygulandı. Hastalar enjeksiyon sonrası birinci gün, birinci hafta, birinci ayda ve sonrasında aylık kontroller ile takip edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 20 hastanın 8'i kadın, 12'si erkekti. Ortalama yaş 65,13+12,31 (24-87 ) yıldı. Ortalama takip süresi 7,44+ 2.99 ( 4-10 ) aydı. Enjeksiyon öncesinde 13 (%56,52) göze panretinal fotokoagulasyon (PRP), 2 (%8,69) göze siklokrioterapi, 1 (%4,34) göze postekvatoryal krioterapi uygulandı. Tüm hastalarda bir ya da iki enjeksiyon sonrasında 24 saat içinde iris ve açı neovaskülarizasyonunda belirgin gerileme tespit edildi. İki (%8,69) gözde 1. haftada, 8 (%34,78) gözde 4-6 hafta içinde olmak üzere 10 (% 43,47 ) gözde tamamen kayboldu. Sonuç: İntravitreal bevacizumab enjeksiyonu ön segment neovaskülarizasyonunu geriletmek için etkili bir yöntemdir. Ancak panretinal fotokoagülasyon gibi VEGF salınımı kalıcı olarak inhibe eden yöntemler de tedaviye mutlaka eklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effectiveness and reliability of intravitreal bevacizumab in patients with neovascular glaucoma. Material and Methods: Twenty-three eyes of 20 patients who underwent intravitreal bevacizumab for the treatment of neovascular glaucoma in the ophthalmology clinic of Ankara Numune Training and Research Hospital and were followed for at least 4 months were retrospectively evaluated. Anterior segments were compared using color image and anterior segment fluorescein angiography before and after injection. Intravitreal bevacizumab of 1.25 mg/0.05 ml was administered to patients who received maximum antiglaucomatous medication prior to the injection. The patients were followed-up on the first day, at the first week, at the first month and then monthly Results: Of the 20 patients included in the study, 8 were female and 12 were male. The mean age was 65,13+ 12,31 (24-87) years. The mean follow-up period was 7.44+ 2.99 (4-10) months. Prior to the injection, 13 eyes (56.52%) underwent panretinal photocoagulation (PRP); 2 eyes (8,69%) cyclocryotherapy; and 1 eye (4,34%) post-operative cryotherapy. In all patients, significant regression of neovascularization was observed in iris and iridocorneal angle within 24 hours after one or two injections. It totally disappeared in 10 eyes (%43,47), including two eyes (%8,69) within 1 week, 8 eyes (%34.78) within 4-6 weeks. Conclusion: Intravitreal bevacizumab injection is an effective method for regressing anterior segment neovascularization. However, methods that permanently inhibit VEGF secretion such as panretinal photocoagulation should also be included in the treatment.