Adanalı Âşık Hakkı Tanrıkulu'nun hayatı, sanatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
An investigation of life, arts, and poems of Minstrel Hakkı Tanrıkulu from Adana
- Tez No: 772975
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adana, Âşıklık Geleneği, Âşık Hakkı Tanrıkulu, tespit, Adana, tradition of minstrelsy, Adanalı Âşık Hakkı Tanrıkulu, detection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Halkın sözcüsü durumunda olan âşıklar, toplumun her türlü duygu ve düşüncelerini şiirleriyle dile getiren sanatçılardır. Âşıklık geleneğinde âşıkların sanatlarını icra ediş tarzları, toplum içindeki rolleri, siyasi, ekonomik ve teknolojik gelişmelere paralel olarak zaman içerisinde değişime uğramıştır. Adana, âşıklık geleneğinin canlı olarak yaşatıldığı bir ilimizdir. Bölgede Karacaoğlan ve Dadaloğlu gibi şahsiyetlerin izinden giden âşıklar, geleneği ilmek ilmek işleyip şiirlerini sazlarıyla sözleriyle süslemişlerdir. Adana'da yetişen güçlü âşıklardan biri olan Tanrıkulu, âşıklık geleneğini devam ettirip gelecek nesillere aktarmaya çalışmıştır. Bu amaca ulaşmak için birçok televizyon programı yapmış, şenliklere âşık olarak katılmış, bu şenliklerde sunuculuk yapmış, âşık derneklerinde faaliyet göstermiş, bu geleneğe gönül vermiş âşıkların yol göstericisi olmuştur. Bu konuyu seçmemizde Âşık Hakkı Tanrıkulu'nun âşıklık geleneğini yaşatmaya çalışma yolundaki gayreti, çok yönlü kişiliği, şiirlerindeki derinlik ve lirizm etkili olmuştur. Yaptığımız incelemeler sonucunda Âşık Hakkı Tanrıkulu'nun yaşayan âşıklık geleneğinin önemli bir parçası olduğu, değişen ve gelişen kültür birikiminin 21. yüzyıldaki temsilcisi olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the voice of people, the minstrels are artist expressing all kind of thoughts and feelings of society via their poems. The way of the profess their arts and their role in the society have changed over time parallel with the political, economic and technological developments. Adana is a city where the tradition of minstrelsy is kept alive. Minstrels, who followed in the footsteps of Karacaoğlan and Dadaloğlu, embellished the tradition elaborately with their instruments and words. Minstrel Hakkı Tanrıkulu, one of the influential members of a culture who grow up in Adana, is one of our minstrels trying to continue and pass the tradition of minstrels on to future generations. To achieve this goal, he made many TV programs, participated and compered traditional festivals, acted in the minstrel associations, and become the guide of the minstrels who devoted to this tradition. In choosing this subject, minstrel Hakkı Tanrıkulu's effort to keep alive the tradition, his versatile personality, the depth, and lyricism in poems were effective. As a result of our examinations, it has been concluded that, as expected, minstrel Tanrıkulu is an important part of the living the tradition and is the presentative of the changing and developing cultural accumulation in the 21st century.