The role of MSEs in poverty alleviation in Somalia
Somali'deki mikro ve küçük işletmelerin yoksullukla mücadelenin rolü
  1. Tez No: 772984
  2. Yazar: ABDISHAKOUR OSMAN MOHAMOUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: mikro ve küçük işletmeler, yoksullukla mücadele, bakkal işletmeleri, micro and small enterprise, poverty alleviation, grocery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Mikro ve küçük işletmeler, sosyoekonomik büyümeyi teşvik ettiğini ve yoksulluğu azaltmak için en önemli alternatif sektör olarak kabul edilmektedir. Çeşitli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, mikro ve küçük işletmelerin yoksulluğun azaltılması üzerindeki etkisi hala ele alınması gereken bir konudur. Bu çalışmanın temel amacı, Hargeisa kentindeki bakkal işletmelerini inceleyerek Somali'deki yoksulluğun azaltılmasında mikro ve küçük işletmelerin rolünü değerlendirmektir. Bu araştırma üç temel soruyu yanıtlamayı amaçlamaktadır: 1. Mikro ve küçük işletmeler Somali'nin yoksulluğunu azaltmaya yardımcı olup olmadığı? 2. Mikro ve küçük işletmelerin gelir artırmalarına katkısını yardımcı olup olmadığı? 3. Mikro ve küçük işletmelerin kuruluş ve işletme sırasında karşılaştıkları engeller ve zorluklar nelerdir? Araştırma, yukarıda belirtilen amaçlar göz önünde bulundurularak anket ve görüşme yoluyla birincil veriler ve ikincil veriler toplanarak yürütülmektedir. Sonuç olarak, nitel ve nicel verilerin bir kombinasyonu olan bu çalışma, mikro ve küçük işletmelerlerin araştırma bölgesindeki yoksulluğu azaltmak için gelir elde etmede, iş yaratmada ve katılımcıların yaşam kalitesini artırmada olumlu bir rol oynadığı sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, mikro ve küçük işletmelerin etkin bir şekilde çalışmasını engelleyen birkaç faktör vardır; deneyim eksikliği, başlangıç sermayesi eksikliği, devlet desteği eksikliği gibi sorunlar mikro ve küçük işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına engel olmaktadırlar. Son olarak, hükümet eğitim kurumları, girişimcilik geliştirme programları ve mikro ve küçük işletmeler için özel bir bütçe fonlar tahsis etmelidir.
Özet (Çeviri)
Micro and small enterprises are considered as the most significant alternative sector for encouraging socioeconomic growth and alleviating poverty. Despite, the fact that various studies have been undertaken, the role of MSEs on poverty reduction is still a topic that has to be addressed. The major goal of this study is to evaluate the role of micro and small enterprises in alleviating poverty in Somalia by taking a case of study the grocery enterprises in Hargeisa city. This research aims to answer three key questions: 1. Can micro and small businesses help to reduce Somalian's poverty? Can micro and small businesses help operators to improve their income? 2. What are the main challenges facing micro and small enterprises? 3. The research is carried out with the aforementioned objectives in mind by collecting primary data using questionnaire and interview and secondary data. Eventually, a combination of qualitative and quantitative data, the study found that MSEs have played positive role in generating income, creating jobs, enhancing the quality of life of participants to alleviate poverty in the research region. Despite, there are several obstacles that prevent MSEs to operate effectively and create barriers that prevent to achieving their goals such as lack of experience, shortage of startup capital, lack of government support. Finally, the government should be expending training institutions, entrepreneurial development programs and Availability of credit for MSEs.