التمثيل والأفلام السينمائية في الفقه الإسلامي والقانون العراقي
İslam hukuku açısından oyunculuk ve sinemanın hükmü (Irak kanunlarıyla mukayeseli olarak) / Acting and movies in Islamic jurisprudence and Iraqi law
  1. Tez No: 772983
  2. Yazar: AMJAD TAHA FAQE AHMED FAQE AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Irak Hukuku, Oyunculuk, Sinema, Davet, Jurisprudence, Iraqi Law, Acting, Movies, The invitation to God
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma İslam Fıkhı ve Irak hukukuna göre oyunculuk ve sinemayı incelemeyi hedeflemektedir. Sanat, insanlar üzerinde çok etkilidir. Bunun yanında bu alanda çalışanların İslâmî hükümleri önemsemediği de bilinmektedir. Görsel sanatların zaman zaman gerçek silahtan bile etkili olduğu malumdur. Bütün bunlar basın alanında çalışmak, bu alanda görev almak isteyenlere fıkhın bu alanlara nasıl baktığını hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde tespit etmeyi zaruri hale getirmektedir. Konunun gereği olarak araştırmacı analitik tümevarım yöntemi ile karşılaştırma yöntemlerini kullanmıştır. Oyunculuk ve sinema ile ilgili fıkhî malumatlar ile Irak hukukunun konuyla ilgili kanunlarının toplanmasında tümevarım yöntemi kullanılmıştır. Nasların tahlili, fakihlerin görüşleri, kanun maddeleri ve hukukçuların görüşleri incelenirken analitik yöntem tercih edilmiştir. Fakihler ile hukukçuların görüşleri kıyaslanırken ve ittifak edilen yerler ile ihtilaf olan hususlar belirlenirken karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada varılan neticelerin önemlileri şunlardır: Oyunculuk ve sinemanın hükmü, geç dönemde ortaya çıkan fıkhî meselelerdendir. Alimlerin çoğuna göre sinema bir maslahat için yapılıp, güzel ahlaka uygun ise caizdir. Mutlak olarak haramdır denemez. Çünkü sinema, toplumda bıraktığı derin tesir sebebiyle Allah'a davetin önemli bir unsuru haline dönüşebilir. Irak hukuku da bu konuda İslam fıkhı ile uyuşmaktadır. Irak hukukunda sinema ve tiyatro yapımcılarının toplumun ahlaki ilkelerine uymak zorunda olduğuna dair kanun maddeleri bulunmaktadır. Aktörlerin tesettüre dikkat etmeden rol almaları, cinslerin birbirine karışması, aktörlerin evlenmesi ve boşanması konuları İslam'a göre mahzurluyken; Irak medenî hukukuna göre ise meşrudur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the judgements of acting and movies in Islamic jurisprudence and Iraqi law, because art has a great influence on people, It is run by a group that does not abide by the provisions of Islamic Sharia, While the media may be a powerful weapon in calling to God, sometimes it exceeds the power of arms, This requires a clear doctrinal view of the details about the work in media. The nature of the research requires that the researcher follow the comparative analytical inductive approach: The inductive approach was when collecting jurisprudential information about acting and movies from jurisprudential sources and legal materials in the Iraqi constitution, as for the analytical approach, it was when analyzing the texts and the opinions of jurists, and the opinions of jurists on the subject, and the comparative when balancing the opinions of jurists and jurists and indicating the points of agreement and disagreement. The most important conclusion of the study were: That the rulings on acting and movies are among the late issues in jurisprudence, and that most of the opinions agreed that they are permissible if there is an public interest in them and they are within the limits of etiquette and honorable morals. It is not in and of itself forbidden, but rather it may be a means of calling to God, because of its strong influence in society, and that the Iraqi law agrees with jurisprudence in the necessity of adhering to the morals of society, as it set articles that control the work of filmmakers and plays, although the controls of the law differ from the provisions of jurisprudence in the details of covering the private parts, open relationships between men and women, marriage and divorce of actors, and others that are prohibited by the divine law and permitted by the civil law.