Yükseköğretimde girişimcilik eğitiminin Endüstri 4.0'a adaptasyonu: Türkiye örneği
Adaptation of entrepreneurship education in higher education to Industry 4.0: The case of Turkey
- Tez No: 772988
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR KUMKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Endüstri 4.0, Girişimcilik Eğitimi, Entrepreneurship, Industry 4.0, Entrepreneurship Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Endüstri, teknolojik gelişmelerden en çok etkilenen alanlardan birisidir. Teknolojide yaşanan her yeni gelişme doğrudan endüstriyel alanları etkileyerek üretim alanına hızlıca dahil olmaktadır. Geçmişten günümüze kadar birçok endüstri devrimi gerçekleşmiştir. Günümüzde endüstri devrimlerinden Endüstri 4.0 olarak adlandırılan dördüncü sanayi devrimi yaşanmaktadır. Endüstri 4.0; üç aşamadan oluşan siber fiziksel sistemler, nesnelerin interneti ve internet hizmetlerinden meydana gelen sistemler kümesidir. Endüstri 4.0 kavramı yaşamın tüm alanlarını etkilemesi bakımından yalnızca endüstri alanında yaşanan teknolojik gelişmeler olarak değerlendirilmemelidir. Endüstri 4.0 süreçlerinin etkilediği en önemli alanlardan birisi de eğitimdir. Endüstri 4.0 ile birlikte değişen iş yapış biçimleri, bu alanda nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Gerek duyulan iş gücünü yetiştirmenin yolu ise eğitimin Endüstri 4.0'ın gereklerine uygun hale getirilmesi ile mümkün olacaktır. Bu çalışmada, yüksek öğretimde verilen girişimcilik eğitiminin Endüstri 4.0'a ne derece uygun olduğu saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada veri toplamak amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Oluşturulan anketler TÜBİTAK (2020) tarafından yayınlanan,“Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde yer alan on beş üniversitenin iktisadi idari bilimler fakültesi ve sosyal bilimler enstitülerinde ders veren akademik personele gönderilmiş ve 461 adet anket formu elde edilmiştir. Ayrıca üniversitelerin web sayfaları incelenerek elde edilen ders içerikleri analiz edilerek elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre akademik personelin Endüstri 4.0 kavramları konusunda farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu ancak üniversitelerin Endüstri 4.0'a yönelik eğitim açısından henüz yeterli seviyede olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Industry is one of the areas most affected by technological developments. Every new development in technology is rapidly involved in the production area by directly affecting the industrial areas. Many industrial revolutions have taken place from the past to the present. Today, the fourth industrial revolution, called Industry 4.0, is being experienced. Industry 4.0; It is a set of systems consisting of three stages, cyber physical systems, internet of things and internet services. The concept of Industry 4.0 should not be considered only as technological developments in the field of industry in terms of affecting all areas of life. One of the most important areas affected by Industry 4.0 processes is education. The changing ways of doing business with Industry 4.0 increase the need for qualified workforce in this field. The way to train the required workforce will be possible by adapting the education to the requirements of Industry 4.0. In this study, it has been tried to determine to what extent the entrepreneurship education given in higher education is suitable for Industry 4.0.Questionnaire technique, which is one of the quantitative research methods, was used to collect data in the study. Questionnaires were sent to the faculty members working in the faculties of economics and administrative sciences and social sciences institutes of fifteen universities included in the“Entrepreneurial and Innovative University Index”(2020) published by TUBITAK, and 461 questionnaires were obtained. . In addition, the results obtained by analyzing the course contents obtained by examining the web pages of the universities were interpreted. . The questionnaires were sent to the academic staff who teach at the faculties of economics and administrative sciences and social sciences institutes of fifteen universities, which are included in the“Entrepreneurial and Innovative University Index”published by TUBITAK (2020), and 461 questionnaires were obtained. In addition, the results obtained by analyzing the course contents obtained by examining the web pages of the universities were interpreted. According to the results obtained, it has been seen that the level of awareness of the academic staff about the concepts of Industry 4.0 is high, but the universities are not yet at a sufficient level in terms of education for Industry 4.0.