The esthetic discourse of the artist Jawad Saleem's works
Sanatçı Jawad Saleem'in eserlerinin estetik söylemi
  1. Tez No: 773020
  2. Yazar: HANAA ABDULRAZZAQ GHDHAİB AL-ABEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ÇAĞLAK EKER, DR. ÖĞR. ÜYESİ MAJİD NAFEAHAL - KINANI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: discourse, esthetic, art, painting, sculpture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı sanatçı Jawad Selim'in resim ve heykel eserlerinin estetik söylemini belirlemektir. Araştırmada çağdaş plastik sanatçısı olan Jawad Selim'in tüm yapıtları incelenmiş, üç resim ve bir heykel çalışması analiz edilmiştir. Örnek modeller bu amaçla geliştirilen bir araç kullanılarak değerlendirilmiş ve geçerlik katsayısının belirlenmesi için uzman görüşüne sunulmuştur. Analiz sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda sanatçının popüler resimlerinin ve Özgürlük Anıtı'nın gösterdiği gibi gerçekçilik, soyutlama ve sembolizm ile tanımlandığı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the aesthetic discourse of the painting and sculpture works of the artist Jawad Selim. In the research, all the works of Jawad Selim, a innovative modern plastic artist, were examined, and three paintings and one sculpture were analyzed. The sample models were assessed using a tool developed for this purpose and presented to a panel of arbitrators to determine the validity coefficient. In line with the findings obtained as a result of the analysis, it has been evaluated that the works of the artist are defined by realism, abstraction and symbolism, as demonstrated by his popular paintings and the Freedom Monument. As a result, it has been determined that the artist Jawad Selim created an illumination that sheds light on innovative modern Iraqi plastic art, thanks to this generation who established their artistic identity with the awakening of Baghdad, whose memory was almost erased after being obliterated by the dust of events.