İçme suyu arıtma tesislerinde iş güvenliği
Occupational safety in drinking water treatment facilities
- Tez No: 773067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fine Kinney, İş Sağlığı ve Güvenliği, İçme Suyu Arıtma, Risk Değerlendirmesi, Fine Kinney, Occupational Health and Safety, Drinking Water Treatment Plant, Risk Assessment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Canlı yaşamın başlangıcı olarak düşünülen su, doğadaki tüm canlılar için önemlidir. Bu nedenle insanoğlunun da yaşamsal temel ihtiyacı sudur. Ham haldeki sular, suların kalitesine göre tasarlanmış içme suyu artıma tesislerinde çeşitli arıtma işlemlerine tabi tutulduktan (ızgaralar, ön çöktürme, havalandırma, filtrasyon, koagülasyon-flokülasyon, dezenfeksiyon v.b.) sonra kullanıma sunulur. Son yıllarda, içme suyu arıtma tesislerinin sayıları nüfus artışına paralel olarak giderek artmaktadır. İçme suyu arıtma tesisleri çalışanların çeşitli iş kazalarına maruz kalabilecekleri çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır. İçme suyu arıtma tesislerinin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre en geç 2 yılda bir risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında Türkiye'de bulunan bir içme suyu arıtma tesisinde mevcut riskler tespit edildikten sonra Fine Kinney risk analizi metodu kullanılarak 34 adet önemsiz risk, 75 adet kabul edilebilir risk, 23 adet önemli risk, 8 adet yüksek risk ve 9 adet çok yüksek risk tespit edilmiş ve belirlenen risklere karşı alınması gereken tedbirler belirlenmiştir. İçme suyu arıtma tesislerinde birden fazla risk etmeni bulunmaktadır. Bu nedenle içme suyu arıtma prosesleri süresi boyunca iş sağlığı ve güvenliği sağlanmalı, çalışanların eğitimi yanında iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşması için kalıcı adımlar da atılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Water, which is thought to be the beginning of living life, is important for all living things in nature. Therefore, the vital need of human beings is water. Raw freshwater offers for use after being subjected to various treatment processes (screens, pre-settling, aeration, filtration, coagulation-flocculation, disinfection etc.) in drinking water treatment plants designed according to the quality of the water. In recent years, the number of drinking water treatment plants has gradually increased in parallel with the enhancement in population. Drinking water treatment plants are in a hazardous class where employees may expose to various occupational accidents. Drinking water treatment plants are obliged to carry out a risk assessment every two years at the latest per Occupational Health and Safety Law No. 6331. Within the scope of this thesis, after determining the existing risks in a drinking water treatment plant in Turkey, using the Fine Kinney risk analysis method, 34 insignificant risks, 75 acceptable risks, 23 significant risks, 8 high risks and 9 very high risks determined and the measures to be taken against the identified risks have been determined. There are various risk factors in drinking water treatment plants. For this reason, occupational health and safety should provide throughout the drinking water treatments. Besides, should be taken a firm action for the tradition of occupational health and safety culture alongside the training of employees.