Elektrikli scooter ve sürücüsünün titreşim maruziyetlerinin incelenmesi
Investigation of vibration exposure of electric scooter and its driver
- Tez No: 986136
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titreşim analizi, Tüm vücut ışınlaması, Vibration analysis, Whole body irradiation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sürdürülebilirlik açısından önemli hale gelen akıllı hareketlilik dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde de giderek yaygın hale gelmektedir. Akıllı hareketlilik kapsamında kullanımı giderek artan elektrikli scooterlar hava kirliliği ve trafik sıkışıklığı problemlerine yönelik iyi bir çözüm olmuştur. Uygun fiyatlı, çevre dostu ve hafif araçlar olmasından dolayı kentsel mobilitenin ilgi odağı haline gelmiştir. Olumlu etkilerinin yanında zayıf güvenlik gereksinimleri ve rahatsızlık sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Son zamanlarda özellikle büyük şehirlerde ve gençler arasında artan scooter kullanımının maruz kalınan titreşim açısından incelenmesi gerek scooter tasarımlarını gerekse trafikte kullanımlarının regülasyonlarının geliştirilmesi açısından önemlidir. Tüm bu sebeplerden dolayı tasarım, güvenlik ve konfor düzenlemelerini iyileştirmek için bilim insanları tarafından performans ve konfor çalışmaları yapılmaktadır. Yöntem: Bu çalışmada bir e-scooter sürücüsü bir kasisten belirli hızlarda (5 km/s, 10 km/s ve 15 km/s) geçerken sürücünün maruz kaldığı tüm vücut ve el-kol titreşimlerinin deneysel olarak hesaplanmıştır. Deneyler on sağlıklı katılımcı (beş erkek ve beş kadın) ile gerçekleştirilmiştir. Deneyden elde edilen veriler uluslararası standartlar (ISO 2631-1:1997 ve ISO 5349-1:2001) ile karşılaştırılıp yorumlaması yapılmıştır. Tek Yönlü Anova testi yaparak istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı test edilmiştir. açısından Bulgular: 5 km/sa'deki 3 eksenli tüm vücut titreşiminde hız kesici üzerinden geçiş 5 km/s bile olsa konfor açısından rahatsız edici bir titreşim oluşturmaktadır. Fakat A(8) günlük maruziyet değeri tehlike oluşturduğu belirlendi. 10 km/s hızda yapılan deneyde düz seramik zemin üzerinde titreşim seviyeleri yaklaşık 0–0,6 m/sn2 arasında olup eylem sınırının biraz üzerine çıktığı anlaşıldı. Sonuç: Çalışmanın birinci aşamasında deneysel çalışmalar yapılmıştır. Sonraki aşamada deneysel veriler uluslararası standartlarla karşılaştırılıp istatistiksel analiz yapılmıştır. Bu çalışmada elektrikli scooter kullanan sürücüler ( 5 erkek – 5 kadın ) ile belirli hızlarda (5, 10 ve 15 km/s) hız seramik yüzeyde ilerleyip kesici üzerinden geçerek tüm vücut ve el-kol kısımlarına gelen titreşimler ölçümü yapılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda sürücüle hız kesiciye gelen kadar hem tüm vücuduna hemde el-kol kısmına gelen titreşim oranı çok düşük seviyelerde seyretmektedir. Sürücüler hız kesiciye girdiğinde anlık olarak yüksek titreşime maruz kalmaktadırlar. Sürücülerin vücuduna gelen titreşim seviyesi hızla doğru orantılı olarak artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Smart mobility, which has become important in terms of sustainability, is becoming increasingly widespread in many parts of the world and in our country. Electric scooters, which are increasingly used within the scope of smart mobility, have become a good solution to the problems of air pollution and traffic congestion. It has become the focus of urban mobility due to its affordable, environmentally friendly and lightweight vehicles. Despite its positive effects, it has also brought about problems of poor security requirements and discomfort. It is important to examine the increasing use of scooters, especially in big cities and among young people, in terms of exposure to vibration, in order to improve both scooter designs and regulations for their use in traffic. For all these reasons, performance and comfort studies are carried out by scientists to improve design, safety and comfort regulations. Method: This study experimentally calculated the whole-body and hand-arm vibrations experienced by an e-scooter rider while they were passing over a bump at specific speeds (5 km/h, 10 km/h, and 15 km/h). The experiments were conducted with ten healthy participants (five male and five female). Data obtained from the experiments were compared and interpreted against international standards (ISO 2631-1:1997 and ISO 5349-1:2001). Statistical significance was tested using a One-Way ANOVA test. Findings: Passing over a speed bump at 5 km/h, even at 5 km/h, creates a vibration that is uncomfortable for comfort. However, it was determined to be hazardous in terms of the A(8) daily exposure level. In a test conducted at 10 km/h on a flat ceramic floor, vibration levels were found to be approximately 0–0.6 m/s2, slightly above the action limit. Conclusion: In the first phase of the study, experimental studies were conducted. In the next phase, the experimental data were compared with international standards and statistical analysis was conducted. In this study, electric scooter riders (5 men and 5 women) were driven at specific speeds (5, 10, and 15 km/h) on a ceramic surface, passing over the speed bump, and measured the vibrations transmitted to their entire bodies and arms. The experiments revealed very low levels of vibration transmitted to both the rider's entire body and arms until they reached the speed bump. When riders entered the speed bump, they were momentarily exposed to high vibration. The vibration level transmitted to the riders' bodies increased in direct proportion to their speed.