Kanser tanısı almış ve antrasiklin kemoterapisi başlanan hastalarda plazma miRNA düzeyinin kardiyotoksisite ileilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between plasma miRNA leveland cardiotoxicity in patients diagnosed with cancer and startedanthracycline chemotherapy
- Tez No: 773222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET DURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Subklinik Kardiyotoksisite, Antrasiklin, Biyomarker, mikroRNA, Breast Cancer, Subclinical Cardiotoxicity, Anthracycline, Biomarker, microRNA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Meme kanseri, dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Antrasiklin türevi kemoterapötik ajanlar sarkoma ve meme kanseri tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Son zamanlarda yürütülen çalışmalarda mikroRNA-1 ekspresyonunun kardiyotoksisite ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bizde çalışmamızda miR-1'in kardiyotoksisiteyi belirlemede prediktif olarak kullanılabilcek bir belirteç olup olmadığını inceledik. Çalışmamızın amacı miRNA'ların günümüzde kardiyak hasarın belirlenmesinde en sık kullanılan yüksek duyarlıklı kardiyak troponin T'ye ve N-terminal pro-beyin natriuretik peptide göre kardiyotoksisitenin prediktörlüğü açısından üstünlüğünün olup olmadığının tespit edilmesidir. Çalışmamızda kemoterapi öncesine göre değerlendirildiğinde kemoterapiden 24-48 saat sonra alınan yüksek duyarlıklı kardiyak troponin T'de (0,06±0,003'e karşı 0,005±0,002 , p%15 düşüşü göstermede bağımsız prediktörler olarak bulduk. Bazal ekokardiyografiye göre değerlendirildiğinde kemoterapi sonrası birinci yılda sol atrium ejeksiyon fraksiyonu [(10,8 vs. -5,8 ), p=0,006] ve sol atrial kontraktil strain'deki [(-5,4 vs. 0,3 ), p=0,022] değişim subklinik kardiyotoksisite gelişen grupta anlamlı olarak daha fazla azaldı.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the most common types of cancer among women worldwide. Anthracycline derivative chemotherapeutic agents are frequently used in the treatment of sarcoma and breast cancer. Recent studies have evaluated the association of microRNA-1 expression with cardiotoxicity. In our study, we examined whether miR-1 can be used predictively in determining cardiotoxicity. The aim of our study is to determine whether miRNAs have superiority in terms of predicting cardiotoxicity compared to high-sensitivity cardiac troponinT and N-terminal pro-brain natriuretic peptide, which are currently used in the determination of cardiac damage. In our study, when compared to pre-chemotherapy, high- sensitive cardiac troponin T (0.06±0.003 vs. 0.005±0.002 , p15% decrease in global longitudinal strain. When evaluated according to baseline echocardiography, in the first year after chemotherapy, left atrial ejection fraction [(10.8 vs. -5.8), p=0.006] and left atrial contractile strain [(-5.4 vs. 0.3), p=0.022] change decreased significantly more in the group that developed subclinical cardiotoxicity.