5-18 yaş beta talasemi taşıyıcı çocuklarda böbrek işlevlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of renal functions in children with beta thhalasemia between 5-18 years old
  1. Tez No: 773313
  2. Yazar: FİKRET ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ALİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar, beta talasemi taşıyıcı, böbrek işlevleri, anemi, Children, beta thalassemia trait, kidney functions, anemia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Beta talasemi taşıyıcı çocuklarda böbrek işlevlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Yaşları 5-18 yıl arasında değişen ve Çocuk Hematoloji Polikliniği'nde β-talasemi taşıyıcı tanısı almış 50 çocuk ve uygun yaş ve cinsiyette 46 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Her iki grubun vücut boy, vücut ağırlığı ve tansiyon ölçümleri yapıldı. Her iki grubun tam kan, serum üre, kreatinin, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, tam idrar tetkiki, spot idrarda sodyum, potasyum, klor, fosfor, kalsiyum, protein, kreatin, mikroalbumin bulguları değerlendirildi. İdrar tetkikleri sabah ilk idrar olarak alındı. Böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan fraksiyone sodyum atılımı (FeNa), tübüler fosfor geri emilimi (TRP), glomerüler filtrasyon hızı (GFH) hesaplandı. Bulgular: β-talasemi taşıyıcı olan çocukların ortalama idrar protein / kreatinin ve serum sistatin c değerleri sağlıklı çocuklara göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (P< 0,05). 50 beta talasemi taşıyıcı çocuğun 9'unda (%18) spot idrar protein/kreatinin >0,2/mg/mg saptandı ve Çocuk Nefroloji takibine alındı. Serum kalsiyum, fosfor ve spot idrar beta2 mikroglobulin değerleri sağlıklı çocuklara göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (P 0,05). Böbrek işlevlerinin değerlendirilmesinde kullanılan tübüler fosfor geri emilimi, fraksiyone sodyum atılımı, glomerüler filtrasyon hızı değerleri arasında fark bulunmadı (P> 0,05). Sonuç: Çalışmamızda β-talasemi taşıyıcısı olan çocukların böbrek işlevlerinde değişik derecede etkilenme olduğu saptandı. β-talasemi taşıyıcı çocuklarda gelişen böbrek işlevlerini değerlendirmede spot idrarda beta-2 mikroglobulin ve spot idrar elektrolitleri yetersiz kalırken, spot idrarda protein/ kreatin ve serum sistatin c böbrek işlev bozukluğunu gösterebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of kidney functions in children with a diagnosis of beta thalassemia trait. Materials and Methods: Fifty children aged between 5-18 years diagnosed with β-thalassemia trait in the Pediatric Hematology Clinic and 46 healthy children of the appropriate age and gender were included in the study. In addition to body height and body mass measurements, blood pressure measurements were also taken for both groups. Findings related to whole blood, serum urea, creatinine, sodium, potassium, calcium, phosphorus, complete urinalysis, sodium, potassium, chloride, phosphorus, calcium, protein, creatine, microalbumin in spot urine of both groups were evaluated. Urine tests were taken as the first urine in the morning. Fractional excretion of sodium (FeNa), tubular phosphorus reabsorption (TRP), glomerular filtration rate (GFH), which are used in the evaluation of kidney functions , were calculated. Results: In laboratory values of children diagnosed with beta thalassemia trait a difference was observed between spot urine protein / creatinine and serum cystatin c values (P< 0,05). Spot urine protein/creatinine >0.2/mg/mg was detected in 9 (18%) of 50 β-thalassemia trait children and they were followed up in Pediatric Nephrology. Spot urine protein / creatinine and serum cystatin c values were found to be significantly higher when compared to the children in the control group. A difference observed between serum calcium, phosphorus and spot urine beta2 microglobulin values (P< 0,01). Serum calcium and phosphorus and spot urine beta2 microglobulin values were found to be significantly lower than those of the children in the control group. There was not a difference among the values associated with white blood cell, platelet, urea, creatinine, sodium, potassium, spot urine calcium/creatinine, spot urine sodium, spot urine potassium, spot urine chloride, spot urine phosphorus, spot urine calcium, spot urine creatinine, spot urine protein and spot urine microalbumin urine pH, urine erythrocyte, urine density (P> 0,05). There was no difference between the values of TRP, FeNa, GFH used in the evaluation of kidney functions (P> 0,05). Conclusion : In our study, it was found that children with β-thalassemia trait had impaired kidney function. While beta-2 microglobulin and spot urine electrolytes were insufficient in spot urine for the evaluation of kidney function, protein/creatine and serum cystatin c in spot urine can be a better indicators or biomarkers of renal dysfunction in children with beta thalassemia trait.