Nörobehçet hastalarında boş sella sendromu birlikteliğinin retrospektif incelenmesi
Evaluation of the association of primary empty sella syndrome inneurobehçet syndrome
- Tez No: 773314
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE NUR KEBAPÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: nörobehçet, boş sella, intrakranial hipertansiyon, hipopitüitarizm, neurobehçet, empty sella, intracranial hypertension, hypopituitarism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Behçet hastalığında %5-14 oranında MSS tutulumu görülmekte ve bu formu nörobehçet Sendromu (NBS) olarak isimlendirilmektedir. Nörobehçet sendromunda MSS tutulumunda parankimal tutulumun ve vasküler tutulumun ön planda olduğu iki ana form mevcuttur. Vasküler tutulumun en belirgin formu olan serebral venöz tromboz (SVT) Behçet hastalığı'nda %8, NBS'de ise yaklaşık %18 oranında bildirilmiştir. Behçet hastalığı'nda intrakranial hipertansiyonun en sık sebebi SVT olmakla beraber serebral venöz tromboz yokluğunda idiyopatik intrakranial hipertansiyonun bir formu şeklinde de kendini gösterebilmektedir. Bu çalışmada nörobehçet sendromlu hastalarda nadir olmayan intrakranial hipertansiyon gelişimi riski nedenli bu hastaların boş sella gelişimi açısından risk grubunda oldukları düşüncesinden yola çıkıldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji Polikliniği'nde 2000-2021 arasında takip edilen 732 behçet hastasının dosyaları ve elektronik verileri retrospektif olarak taranmış, bu hastalardan nörobehçet tanısı ile takip edilen 74 hasta alınmıştır. Hastaların cinsiyeti, tanı yaşı, nörobehçet sendromu tanısı ile Behçet hastalığı tanısı arasında geçen süre, Behçet hastası olarak geçirilen süre, nörolojik tutulumun formu, nörolojik tutulumun başlangıç semptomu, vasküler NBS hastalarında tutulan damar lokalizasyonu, boş sella birlikteliği ve primer boş sella eşlik eden olgularda ön hipofiz hormon profili incelendi. Çalışmaya alınan 74 hastanın 31'i (%41.9) kadın ve 43'ü (%58.1) erkekti. Çalışmamızda nörobehçet sendromu hastaları içinde parankimal nörobehçet sendromuna sahip 32 (%43.2) hasta, vasküler nörobehçet sendromuna sahip ise 42 (%56.8) hasta saptandı. Çalışmamızdaki 74 hastanın 19'unda (%25.6) boş sella saptandı. Boş sella (n=19) olgularının 13 (% 68.4) tanesi vasküler, 6 (%31.6) tanesi ise parankimal hasta grubundaydı. Bu iki grup arasında boş sella mevcudiyeti açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Primer boş sella sendromu eşlik eden olguların 2 tanesinde hipopitüitarizm saptandı.
Özet (Çeviri)
Central nervous system involvement is observed in 5-14% of Behçet's disease and this form is called neurobehçet syndrome (NBS). There are two main forms of CNS involvement in Neurobehçet syndrome, in which parenchymal involvement and vascular involvement are prominent. Cerebral venous thrombosis (CVT), the most prominent form of vascular involvement, has been reported in 8% in Behçet's disease and in approximately 18% in NBS. Although SVT is the most common cause of intracranial hypertension in Behçet's disease, it can also manifest as a form of idiopathic intracranial hypertension in the absence of cerebral venous thrombosis. In this study, it was thought that these patients are in the risk group for the development of empty sella due to the risk of developing intracranial hypertension, which is not uncommon in patients with neurobehçet syndrome. The files and electronic data of 732 patients with behçet's who were followed up in Eskişehir Osmangazi University Rheumatology Polyclinic between 2000-2021 were retrospectively scanned, and 74 patients with neurobehçet's diagnosis were recruited from these patients. Gender of the patients, age at diagnosis, time elapsed between the diagnosis of neurobehçet syndrome and the diagnosis of Behçet's disease, time spent as Behçet's disease, the form of neurological involvement, the initial symptom of neurological involvement, the localization of the vessels involved in vascular NBS patients, the presence of empty sella and cases with primary empty sella. The pituitary hormone profile was examined. Of the 74 patients included in the study, 31 (41.9%) were female and 43 (58.1%) were male. In our study, 32 (43.2%) patients with parenchymal neurobehçet syndrome and 42 (56.8%) patients with vascular neurobehçet syndrome were found among neurobehçet syndrome patients. Empty sella was detected in 19 (25.6%) of 74 patients in our study. Of the empty sella (n=19) cases, 13 (68.4%) were vascular and 6 (31.6%) were parenchymal patients. There was no statistically significant difference between these two groups in terms of the presence of empty sella. Hypopituitarism was detected in 2 of the cases accompanied by primary empty sella syndrome.