Lider mesafesinin çalışanların iş tatminine, motivasyonuna ve performansına etkisi: Bir havayolu şirketi örneği
The effect of leader distance on employees job satisfaction, motivation and performance: An example of an airline company
- Tez No: 773315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA YAŞİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider Mesafesi, İş tatmini, Motivasyon, Çalışan performansı, Leader Distance, Job satisfaction, Motivation, Employee performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, havacılık sektöründe, Liderlik kavramı ile Lider-İzleyen ilişkileri ve Lider mesafesinin, çalışanların iş tatminlerine, motivasyonlarına ve iş performanslarına etki edip etmediğni açığa çıkarmak maksadıyla yapılmıştır. Araştırmanın konusu, Türkiye'de Havacılık sektöründe Lider mesafesinin, iş tatminine, motivasyona ve performansa olan etkisi olarak belirlenmiştir. Liderin takipçileri ile olan mesafesinin, aralarındaki ilişkileri ne şekilde etkilediği ile, farklı değişkenler arasında nasıl bir bağ ve etkileşim olduğu incelenmiştir. Bu değişkenler, İş Tatmini, Motivasyon ve Performans olarak belirlenmiştir. Bu üç değişkenle ilgili literatür taranmış, bu değişkenlerin ne anlama geldiği, birbirleriyle olan olumlu veya olumsuz ilişkilerinin yanısıra yine birbirlerinden ne ölçüde etkilendiği hususları da ayrı ayrı ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son yıllarda büyük gelişme gösteren ve global bir pazar olan Havacılık sektöründe en önemli aktörlerin başında gelen bir havayolu şirketinin operasyonel birimlerinde görev üstlenen liderlerin tutum, davranış ve daha da önemlisi takipçileri, çalışma arkadaşları ile aralarına koydukları mesafenin, şirketin hedeflediği performans değerlerine ulaşmada ne ölçüde etkin rol oynadığının belirlenmesidir. Araştırma, merkezi İstanbul'da bulunan ve dünyanın farklı şehirlerinde çeşitli düzeylerde Türk ve yabancı çalışanları olan Türkiye'nin en büyük Hava Yolu şirketinin, merkez ve taşra teşkilatlarının operasyon birimlerinde görev yapanlar arasında yapılmış olup, kendilerine anket formu gönderilenlerden, farklı pozisyonlardaki 417 çalışan ankete cevap vererek katılım sağlamıştır. Bu çalışmalar neticesinde, bahse konu değişkenler arasında olumlu bir ilişkinin var olduğu ve bu olumlu ilişkinin de çalışma hayatında, çalışanların motivasyonlarına ve iş tatminine katkıda bulunduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Yine aynı şekilde, bu çalışmanın asıl öznesi olan, Liderin Takipçileri ile olan mesafesinin yakınlığı veya uzaklığının iş hayatında toplam performansa etkisi ile ilgili önemli bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to reveal whether the concept of Leadership, Leader-Follower relations and Leader distance affect the job satisfaction, motivation and job performance of the employees in the aviation industry. The subject of the research has been determined as the effect of Leader distance in the aviation sector in Turkey on job satisfaction, motivation and performance. How the distance of the leader with his followers affects the relations between them, and how there is a connection and interaction between different variables were examined. These variables were determined as Job Satisfaction, Motivation and Performance. The literature on these three variables has been reviewed, what these variables mean and their positive or negative relationships with each other, as well as the extent to which they are affected by each other, are discussed separately. The aim of the research is to determine the attitude, behavior and, more importantly, the distance they put between themselves and their followers and colleagues of the leaders who work in the operational units of an airline company, which is one of the most important actors in the Aviation sector, which has made great progress in Turkey as in the world in recent years and is one of the most important actors in the Aviation sector. It is the determination of the extent to which the company plays an active role in achieving the targeted performance values. The research was conducted among those working in the operation units of the central and provincial organizations of Turkey's largest airline company, headquartered in Istanbul and having Turkish and foreign employees at various levels in different cities of the world.417 Employees in different positions, who were sent a questionnaire, responded to the questionnaire and participated. As a result of these studies, it has been found that there is a positive relationship between the variables in question and this positive relationship contributes to the motivation and job satisfaction of the employees in working life. Likewise, the main subject of this study is the closeness of the Leader's distance from his Followers or Important findings were obtained about the effect of distance on the total performance in business life.