Taksan grubu kemoterapötik ajan kullanan onkolojik maligniteli hastalarda sarkopeni ve nöropatinin değerlendirilmesi
Evaluation of sarcopenia and neuropathy in patients with oncological malignancies using taxane group chemotherapeutic agents
  1. Tez No: 773339
  2. Yazar: GÖKHAN TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Nöroloji, Onkoloji, Geriatrics, Neurology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Nöropati, Taksan grubu kemoterapötik ajanlar, Kas ultrasonu, Sarcopenia, neuropathy, taxane group chemotherapeutic agents, muscle ultrasound
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı taksan grubu kemoterapötik ajan kullanan hastalarda nöropati ve sarkopeniyi incelemek, bunlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, hastaların yaşam kalitesinin bozulmaması için alınan önlemlere katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'ne başvurup taksan grubu kemoterapötik ajan başlanan 103 gönüllü hasta kabul edildi. Hastalara ayrıntılı bilgi verildi ve bilgilendirilmiş gönüllü olur formları alındı. Nörolojik veya ortopedik problemi olup, çalışma verilerini olumsuz yönde etkileyecek hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Çalışmaya katılan hastaların demografik verileri, egzersiz durumları, kas ve yağ kalınlıkları, el kavrama kuvvetleri, yürüyüş ve otur-kalk testleri, laboratuvar parametreleri ve emg sonuçları kaydedilip istatiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza kabul ettiğimiz hastaların ortanca yaşı 57 idi. Tıbbi onkoloji kliniğine başvurup taksan grubu kemoterapötik başlanan 103 hastanın 77(%74,8)'si meme kanseri tanısı almıştı. Bu 103 hastaya en fazla verilen kemoterapi paklitaksel olarak gözlendi (88 hasta, %85,4). Çalışmamızda topladığımız verilerden kas kalınlıkları, yağ kalınlıkları, el kavrama kuvvetleri, 6 m yürüyüş testi, frailite ve nutrisyon testlerinde tedavi sonrasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı. Hastalardan toplanan veriler polinöropatiyi öngörmede etkili olup olmaması açısından değerlendirildi. Elde edilen verilerden kas kalınlığı ve albümin düzeylerinin polinöropatiyi öngörmede istatiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Sonuçlar: Kanser hastalarında ultrason ile ölçtüğümüz kas ve yağ kalınlıklarında istatiksel olarak anlamlı fark olması bu alanda yapılacak çalışmaların artırılması açısından değerli olarak görülmüştür. Kas kalınlığı hem sarkopeni açısından hem de polinöropatiyi öngördürmesi açısından önemli olarak değerlendirilmiştir. Hastaların komorbid durumları ve beslenme durumlarının da istatiksel olarak anlamlı çıkmış olması, kanser hastaların tüm parametrelerle bir vi bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Çalışmamızda meme kanseri tanısı alan ve/veya paklitaksel tedavisi alan hastalar diğer hastalara göre çok fazla olduğundan, kansere ve tedaviye spesifik olarak veriler karşılaştırmalı analiz edilmemiştir. Diğer maligniteler ve kemoterapilerin de sayısının artırılarak yapılacağı yeni çalışmalara literatür katkısı vermesi açısından çalışmamızın değerli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to examine neuropathy and sarcopenia in patients using taxane group chemotherapeutic agents, assessing the relationship between them, contributes to the measures taken to ensure that the quality of life of patients is not deteriorated. Materials and Methods: The research was supported by the University of Health Sciences 103 volunteer patients who applied to the Medical Oncology Clinic of Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital and were started on a taxane group chemotherapeutic agent were accepted. Detailed information was given to the patients and informed consent forms were obtained. Patients with neurological or orthopedic problems that would adversely affect the study data were not included in our study. Patients who participating in the study demographic data, exercise status, muscle and fat thicknesses, hand grip strength, laboratory parameters and emg results were recorded and statistically evaluated. Results: The median age of the patients we accepted into our study was 57 years. 103 patients who applied to the medical oncology clinic and started taxane group chemotherapy, 77 (74.8%) of them were diagnosed with breast cancer. Paclitaxel was the most frequently administered chemotherapy in these 103 patients (88 patients, 85.4%). From the data we collected in our study, statistically significant differences were found after treatment in muscle thickness, fat thickness, hand grip strength, 6 m walking test, frailty and nutrition tests. The data collected from the patients were evaluated for their effectiveness in predicting polyneuropathy. From the data obtained, it was seen that muscle thickness and albumin levels were statistically significant in predicting polyneuropathy. Conclusions: The statistically significant difference in the muscle and fat thicknesses measured by ultrasound in cancer patients was seen as valuable in terms of increasing the studies to be done in this area. Muscle thickness was evaluated as important in terms of predicting both sarcopenia and polyneuropathy. The fact that the patients' comorbid conditions and nutritional status were also viii statistically significant indicates that cancer patients should be evaluated as a whole with all parameters. Since the patients diagnosed with breast cancer and/or treated with paclitaxel in our study were higher than the other patients, the data specific to cancer and treatment were not analyzed comparatively. We think that our study is valuable in terms of contributing to the literature for new studies in which the number of other malignancies and chemotherapy will be increased.