Lokal ileri triple negatif meme kanserli hastalarda doku lipokalin-2 ekspresyonunun neoadjuvan kemoterapi sonrası patolojik yanıt ilişkisi ve prognoz üzerine etkisi
Effect of tissue lipocalin-2 expression on pathological response and prognosis after neoadjuvant chemotherapy in patients with locally advanced triple negative breast cancer
  1. Tez No: 773342
  2. Yazar: MEHMET EMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZTÜRK ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lipokalin, Lcn-2, NGAL, nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin, lokal ileri triple negatif meme kanseri, Lipocalin, Lcn-2, NGAL, neutrophil-gelatinase assosicated lipocalin, locally advanced triple negative breast cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Lokal ileri triple negatif meme kanseri (TNMK) hastalarının tanı aldıkları patoloji preparatlarında immunohistokimyasal yöntemler ile Lipokalin-2 (Lcn-2) ekspresyonuna bakmayı ve neoadjuvan kemoterapi (NAKT) sonrası yapılan cerrahi materyaldeki patolojik yanıt ile Lcn-2 ekspresyonu ilişkisini araştırmayı hedefledik. Ayrıca tanı sırasındaki Lcn-2 ekspresyonunun prognostik değerini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'de takipli, lokal ileri TNMK tanılı, NAKT sonrasında opere edilen ve NAKT sırasında progresyon gelişen 56 gönüllü hasta dahil edildi. Bu hastaların tanı aldıkları patoloji preparatları arşivden çıkartıldı. Daha sonra bu seçilen preparatlara ait hazır paraffin bloklarla gelen dokuların, Leica marka Bond Max cihazında etüv ve deparafinizasyonu yapıldı, 3 mikron kesitler halinde örnekler alındı. Sonrasında etilendiamintetraasetik asit (EDTA)'te 20 dk kaynatıldı. Lcn-2 ile (katalog no: Rabbit monoclonal [EPR19912], Abcam marka, Cambridge Biomedical Campus, CB2 0AX, UK), 1:2000 dilusyonda 30 dk inkübe edildi. Sekonder elemanlar için Leica marka HRP (Horseradish Peroxidase-Bayırturpu Peroksidazı) konjuge polimer tespit etme kiti kullanıldı (DS9800, New Castle, United Kingdom ). Hidrojen peroksit ile 10 dk, post polimer ile 8 dk, polimer ile 8 dk, 3,3'-Diaminobenzidine (DAB) ile 8 dk, hematoksilen ile 10 dakika muamele edilip her basamakta yıkama solusyonuyla yıkandıktan sonra dehidre edilip entellanla kapatıldı. Kolon dokusu, pozitif kontrol olarak kullanıldı. Sonrasında Lcn-2 ekspresyonu negatif ve pozitif olarak belirlenen gruplar arasında hastaların demografik, laboratuar, klinik ve histopatolojik özellikleri ile birlikte neoadjuvan KT sonrası operasyon materyalinde değerlendirilen kemoterapotik yanıt düzeyleri arasındaki ilişkiler üzerine istatiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 56 hastanın tanı aldıkları patoloji materyallerinde immünhistokimyasal olarak yapılan Lcn-2 boyaması sonucu %53,6 hasta (n=30 ) Lcn-2 pozitif, %46,4 (n=26) hasta Lcn-2 negatif olarak tespit edildi. Lcn-2 ekspresyonu ile hastaların tanı yaşı, menopoz durumu, DM-HT gibi komorbiditeleri, sigara-alkol alışkanlıkları gibi demografik ve klinik özellikler arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Lcn-2 ekspresyonu ile tanı anındaki CA15-3 seviyesi, nötrofil-lenfosit sayıları ve nötrofil/lenfosit oranı (NLO) arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Lcn-2 ekspresyonu ile histopatolojik alt tip (İDK ve NOS) ve duktal karsinoma in-situ (DKIS) eşlik edip etmemesi arasında istatiksel anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Lcn-2 ekspresyonu ile lenf nodu tutulumu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ancak Lcn-2 ekspresyonu pozitif olarak değerlendirilen vakalarda, istatiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek Ki67 proliferasyon indeksi (p=0,032), ileri T (tümör boyutu) evresi (T3-T4 grubunda) (p=0,043) ve ileri klinik evre (Evre 3 grubunda) (p=0,029) olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızın esas amacı olan Lcn-2 ekspresyonu ile NAKT sonrası patolojik yanıt ilişkisi arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir (p=0,666). Sonuç: Yaptığımız çalışmada elde edilen bulgular neticesinde, lokal ileri TNMK hastalarında Lcn-2 ekspresyonunun bazı kötü prognoz ilişkili etkenlere yönelik istatiksel anlamlı veriler elde edilmiştir. Ek olarak, Lcn-2'nin bir prognostik belirteç ve olası bir terapötik hedef olup olamayacağına yönelik değerlendirmeler için daha fazla ve geniş hasta gruplarıyla çalışmalar yapılması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to examine the expression of Lipocalin-2 (Lcn-2) using immunohistochemical methods in the pathology preparations of locally advanced triple negative breast cancer (TNBC) patients and to investigate the relationship between the pathological response and Lcn-2 expression in the surgical material performed after neoadjuvant chemotherapy (NACT). We also aimed to investigate the prognostic value of Lcn-2 expression at diagnosis. Material and Method: The study included 56 volunteer patients who were followed up in the Medical Oncology Clinic of Health Sciences University Dr Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital, diagnosed with locally advanced triple negative breast cancer, operated after neoadjuvant chemotherapy and progressed during neoadjuvant chemotherapy. The pathology preparations of these patients were removed from the archive. Then, the tissues that came with ready-made paraffin blocks of these selected preparations were incubated and deparaffinized in a Leica brand Bond Max device, and samples were taken in 3 micron sections. It was then boiled in ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) for 20 minutes. It was incubated with Lcn-2/NGAL (catalog no: Rabbit monoclonal [EPR19912], Abcam brand, Cambridge Biomedical Campus, CB2 0AX, UK) at 1:2000 dilution for 30 minutes. Leica brand HRP (Horseradish Peroxidase) conjuge polymer detection kit was used for secondary elements (DS9800, New Castle, United Kingdom). It was treated with hydrogen peroxide for 10 minutes, with post-polymer for 8 minutes, with polymer for 8 minutes, with 3,3'-diaminobenzidine (DAB) for 8 minutes, and with hematoxylin for 10 minutes. After washing with washing solution at each step, it was dehydrated and closed with entellan. Colon tissue was used as a positive control. Afterwards, statistical analyzes were performed on the relationships between the demographic, laboratory, clinical and histopathological characteristics of the patients and the chemotherapeutic response levels evaluated in the operation material after neoadjuvant chemotherapy between groups with negative and positive Lcn-2 expression. Results: As a result of immunohistochemical staining of Lcn-2 in the pathology materials of 56 patients included in our study, %53,6 patients (n=30) were found to be Lcn-2 positive and %46,4 patients (n=26) Lcn-2 negative. There was no statistically significant relationship between Lcn-2 expression and demographic and clinical characteristics such as age at diagnosis, menopausal status, comorbidities such as DM-HT, smoking-alcohol habits. No significant correlation was found between Lcn-2 expression and CA15-3 level at diagnosis, neutrophil-lymphocyte counts and neutrophil/lymphocyte ratio (NLR). There was no statistically significant correlation between Lcn-2 expression and histopathological subtype (IDC and NOS) and whether it is accompanied by DCIS. No significant relationship was found between Lcn-2 expression and lymph node involvement. However, in cases with positive Lcn-2 expression, statistically significantly higher Ki67 proliferation index (p=0.032), advanced T (tumor size) stage (T3-T4 group) (p=0.043) and advanced clinical stage (Stage 3 group) (p=0.029). Which is the main aim of our study, no significant relationship was found between Lcn-2 expression and the pathological response after neoadjuvant chemotherapy (p=0,666). Conclusion: As a result of the findings obtained in our study, statistically significant data were obtained between Lcn-2 expression and some factors associated with poor prognosis in locally advanced TNBC patients. In addition, it was concluded that studies with larger patient groups should be conducted to evaluate whether Lcn-2 can be a prognostic marker and a possible therapeutic target.