Kontrast madde uygulanan hastalarda akut böbrek hasarının değerlendirilmesi
Evaluation of acute kidney injury occurrence among the patients applied contrast agent in emergency services
- Tez No: 773401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: AKI, CI-AKI, KDIGO, E-GFR, Kontrastlı BT, PPCI, Koroner Anjiyografi, Acil Servisi, AKI, CI-AKI, KDIGO, E-GFR, Contrast CT, PPCI, Coronary Angiography, Emergency Medicine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Kontrast maddelerin böbrek hasarlanmasındaki etkileri uzun yıllardır araştırılan bir konudur. Bu durum klinisyenlerin Akut Böbrek Hasarı (Contrast Induced Acute Kidney Injury / CI-AKI) korkusu ile klinik tanı ve tedavi süreçlerini geciktirmelerine sebep olabilmektedir. CI-AKI için kanıtlanmış en büyük risk bozulmuş böbrek fonksiyonudur ancak normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda diğer risk faktörleri değişkenlik gösterebilmektedir. Araştırmamızda acil servise başvuran kreatinin 45 ml/dk/1.73 m2olan hastalarda CI-AKI gelişimini etkileyebilecek risk faktörlerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız, 01.01.2022–01.07.2022 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran 18 yaş ve üzeri, tanı veya tedavi amaçlı kontrastlı bilgisayarlı tomografi (BT) veya primer perkütan girişim (Primary Percutaneous Coronary Intervention / PPCI) uygulanan hastaların incelendiği prospektif bir çalışmadır. Hastaların acil servise başvuru anında ve 48 saat sonra ölçülen kreatinin değerleri kayıt altına alınarak 48 saat sonra ölçülen kreatinin değerlerindeki %25'lik artış CI-AKI olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların (n:522) %5'inde (n:26) CI AKI saptanmıştır. Kontrastlı BT çekilen (n:402) hastaların CI-AKI insidansı %4.7 iken PPCI yapılan (n:120) hastalarda CI-AKI insidansı %5.8'dir. Tüm hastaların geliş ve 48 saat sonra ölçülen üre, kreatinin ve E-GFR düzeylerinde istatistiksel olarak fark saptanmış olup klinik olarak anlamsızdır. CI-AKI gelişen hastaların yaş ortalaması 63.3 ± 13.66'dır (p:0.01). Erkeklerin %4.8'inde, kadınların %5.2'sinde CI-AKI gelişmiştir. CI-AKI gelişen hastalarda erkek populasyon fazla olmakla beraber istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır. Kronik hastalıklardan en sık görülen HT, DM, KAH ve KKY'si olan hastalar CI-AKI gelişimi açısından karşılaştırıldığında bu kronik hastalıklar tek başına istatistiksel olarak fark göstermiştir (p45 ml/dk/1.73 m2olan, laktat düzeyi normal aralıkta olan, genç ve orta yaş grubu hastalarda en fazla 100 ml olmak üzere düşük osmolariteli kontrast madde kullanılarak görüntüleme yapılması istatistiksel ve klinik açıdan güvenlidir. Zaman ile yarışılan klinik tanılarda hasta lehine karar verilerek zaman kaybetmeden kontrastlı görüntülemeler yapıp tanı ve tedaviyi geciktirmemek akıllıca olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The effects of contrast agents on kidney damage is a subject that has been researched for many years. The potential effects of contrast agents may cause clinicians to delay clinical diagnosis and treatment processes due to the fear of development of Contrast Induced Acute Kidney Injury (CI-AKI). The major proven risk factor causing CI-AKI development is kidney dysfunction, but other risk factors may affect the development for patients with normal kidney function. In our study, we aimed to evaluate the risk factors for CI-AKI development in patients coming to the emergency department with creatinine 45/min/1.73 m2. Materials and Methods: Our study was carried out as a prospective study examining patients at the age of 18 and older who applied to Emergency Medicine Clinic of Sağlık Bilimleri University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 01.01.2022 and 07.01.2022 and treated with Contrast-enhanced Computed Tomography (CT) or Primary Percutaneous Coronary Intervention (PPCI). The creatinine values measured at the time of admission to the emergency department and after 48 hours were recorded, and the 25% increase in the creatinine values measured after 48 hours was evaluated as CI-AKI development. Results and Discussion: CI-AKI was detected in 5% (n:26) of all patients included in the study (n:522). While the incidence of CI-AKI was 4.7% in patients with contrast-enhanced CT (n:402), the incidence of CI-AKI in patients who underwent PPCI (n:120) was 5.8%. A statistically significant difference was found in the urea, creatinine and E-GFR levels measured on arrival and 48 hours after arrival, and it was clinically insignificant. The mean age of patients who developed CI-AKI was 63.3 ± 13.66 (p:0.01). Gender-wise, CI-AKI developed in 4.8% of men and 5.2% of women. Although the male population is high in patients with CI-AKI, it was not statistically significant. When the patients with HT, DM, CAD and CHF, which are the most common chronic diseases, were compared in terms of the development of CI-AKI, these chronic diseases alone showed a statistical difference (p45 ml/min/1.73 m2. In clinical diagnoses that compete with time, it would be wise not to delay diagnosis and treatment by applying contrast-enhanced imaging without wasting time.