Kontrast madde nefropatisi gelişimini saptamada çeşitli biyobelirteçlerin etkinliği
The effectiveness of various biomarkers in detecting the development of contrast-induced nephropathy
- Tez No: 988811
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, İç Hastalıkları, Nefroloji, Cardiology, Internal diseases, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, Biyobelirteçler, Koroner anjiyografi, Nefroloji, Nefrotoksisite, Radyokontrast maddeler, Acute kidney injury, Biomarkers, Coronary angiography, Nephrology, Nephrotoxicity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kontrast ilişkili akut böbrek hasarı, elektif koroner anjiyografi sonrası morbidite ile ilişkili bir klinik sorun olup tanısı çoğunlukla serum kreatininindeki gecikmeli değişimlere dayanmaktadır. Bu çalışmada, elektif koroner anjiyografi uygulanan hastalarda Sistatin C, Proenkefalin A ve idrarda Dickkopf-3/spot idrar kreatinin oranının erken dönemde öngörü performansı değerlendirildi. Prospektif çalışmaya elektif koroner anjiyografi uygulanan 308 hasta ve 83 sağlıklı kontrol dahil edildi. Böbrek fonksiyon testleri işlemden bir gün önce, işlem sonrası 24. saat ve 48. saatte; Sistatin C ve Proenkefalin A işlemden bir gün önce ve işlem sonrası 24. saatte ölçüldü; idrarda Dickkopf-3/spot idrar kreatinin oranı ise yalnızca işlemden bir gün önce değerlendirildi. Kontrast ilişkili akut böbrek hasarı, kontrast madde sonrası ilk 72 saat içinde serum kreatinininde en az 0,5 mg/dL veya en az %25 artış olarak tanımlandı. Tanısal performans, alıcı işletim karakteristiği eğrisi analiziyle; bağımsız risk faktörleri, çok değişkenli lojistik regresyon analiziyle değerlendirildi. Kontrast ilişkili akut böbrek hasarı insidansı %9,7 (n=30) idi. İşlem öncesi Sistatin C ve Proenkefalin A düzeyleri kontrast ilişkili akut böbrek hasarı gelişen hastalarda daha yüksekti ve sınırlı ancak anlamlı ayırt edicilik gösterdi; idrarda Dickkopf-3/spot idrar kreatinin oranı için ayırt edicilik saptanmadı. Çok değişkenli analizde konjestif kalp yetmezliği varlığı, Mehran skorunda çok yüksek risk düzeyi ve işlem öncesi sistatin C'nin 0,487 mg/dL'nin üzerinde olması bağımsız olarak ilişkili bulundu; modelin ayırt edicilik performansı yüksekti (eğri altında kalan alan=0,818). Sonuç olarak, işlem öncesi Sistatin C ve Proenkefalin A'nın klinik risk göstergeleriyle birlikte değerlendirilmesi risk sınıflamasını destekleyebilir. Bulguların bağımsız kohortlarda doğrulanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Contrast-induced acute kidney injury is a clinical problem linked to morbidity after elective coronary angiography, and its diagnosis largely relies on delayed changes in serum creatinine. This study evaluated the early predictive performance of Cystatin C, Proenkephalin A, and the urinary Dickkopf-3/spot urine creatinine ratio in patients undergoing elective coronary angiography. In this prospective study, 308 patients undergoing elective coronary angiography and 83 healthy controls were included. Renal function tests were obtained one day before the procedure and at 24 and 48 hours after the procedure. Cystatin C and Proenkephalin A were measured one day before and at 24 hours after the procedure, while the urinary Dickkopf-3/spot urine creatinine ratio was assessed only one day before the procedure. Contrast-induced acute kidney injury was defined as an increase in serum creatinine of at least 0.5 mg/dL or at least 25% within 72 hours after contrast exposure. Diagnostic performance was assessed using receiver operating characteristic curve analysis, and independent risk factors were evaluated using multivariable logistic regression. The incidence of contrast-induced acute kidney injury was 9.7% (n=30). Pre-procedural Cystatin C and Proenkephalin A levels were higher in patients who developed contrast-induced acute kidney injury and showed limited but significant discriminative ability, whereas no discriminative ability was observed for the urinary Dickkopf-3/spot urine creatinine ratio. In multivariable analysis, the presence of congestive heart failure, a very high-risk category on the Mehran score, and pre-procedural Cystatin C >0.487 mg/dL were independently associated with contrast-induced acute kidney injury; the model demonstrated high discriminative performance (area under the curve=0.818). In conclusion, pre-procedural Cystatin C and Proenkephalin A, when interpreted alongside clinical risk indicators, may support risk stratification. These findings should be validated in independent cohorts.