Karbon tetraklorür uygulanmış sıçanlarda kurkumin'in testis üzerindeki koruyucu etkisi
Protective effect of curcumin on testis in carbon tetrachloride administered rats
  1. Tez No: 773456
  2. Yazar: AYSEL BAYRAMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METE KEÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon tetraklorür, Kurkumin, Testis, Tübül çapı, Oksidatif stres, Carbon tetrachloride, Curcumin, Testis, Tubule diameter, Oxidative stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Karbon tetraklorür, pestisitlerin, temizlik maddeleri ve çözücülerin üretiminde, kloroflorokarbonların sentezinde kullanılan kanserojen bir kimyasaldır. Karbon tetraklorür'ün, oksidatif strese neden olarak, sıçan testislerinde yapısal bozukluklara yol açtığı bilinmektedir. 'Curcuma longa'nın rizomlarından elde edilen kurkumin yaygın olarak kullanılan bir nutrasötiktir. Yapılan bilimsel çalışmalarla kurkumin'in antiapoptotik, antiinflamatuvar ve antioksidan etikleri açıklanmıştır. Çalışmamızda 24 adet, erişkin 300-350 gr ağırlığında Wistar albino erkek sıçanlar kullanılarak 4 grup oluşturulmuştur. Kontrol grubu: 3 hafta boyunca her gün gavaj yoluyla 1 ml zeytinyağı uygulamasına tabi tutulmuştur. Kurkumin grubu: 3 hafta boyunca her gün, günde 1 kez zeytinyağında çözünmüş 200 mg/kg kurkumin gavaj yoluyla verilmiştir. Karbon tetraklorür grubu: 3 hafta boyunca gün aşırı olarak 1/1 oranda zeytinyağında çözünmüş 0.5 ml/kg Karbon tetraklorür intraperitoneal enjeksiyonla verilmiştir. Kurkumin+karbon tetraklorür grubu: 3 hafta boyunca her gün, günde 1 kez, gavaj yolu ile zeytinyağında çözünmüş 200 mg/kg kurkumin ve gün aşırı 0.5 ml/kg karbon tetraklorür intraperitoneal enjeksiyonla verilmiştir. Deney sonunda deneklerden çıkarılan testis dokuları uygun şekilde işlemlendirilmiş ve histopatolojik değerlendirmeler yapılmıştır. Testis kesitlerinde immünohistokimyasal yöntemle kaspaz-3 ve tümör nekroz faktör-α ekspresyonlarındaki değişiklikler değerlendirilmiştir. Doku örneklerinde malondialdehit ve süperoksit dismutaz analizleri yapılmıştır. Serum örneklerinde serum testosteron düzeyi çalışılmıştır. Yapılan histopatolojik, immünohistokimyasal ve biyokimyasal analizler sonucunda, karbon tetraklorür'ün neden olduğu testis doku hasarında kurkuminin antiinflamatuvar, antiapoptotik ve antioksidan özellikleriyle koruyucu etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Carbon tetrachloride is a carcinogenic chemical used in the production of pesticides, cleaning agents and solvents, and in the synthesis of chlorofluorocarbons. Carbon tetrachloride is known to cause structural defects in rat testicles by causing oxidative stress. Derived from the rhizomes of Curcuma longa, curcumin is a widely used nutraceutical. Antiapoptotic, antiinflammatory and antioxidant effects of curcumin have been explained by scientific studies. In our study, 4 groups were formed using 24 adult Wistar albino male rats weighing 300-350 g. Control group: 1 ml of olive oil was applied by gavage every day for 3 weeks. Curcumin group: 200 mg/kg curcumin dissolved in olive oil was given by gavage once a day, every day for 3 weeks. Carbon tetrachloride group: 0.5 ml/kg Carbon tetrachloride dissolved in olive oil at a ratio of 1/1 every other day for 3 weeks was given by intraperitoneal injection. Curcumin+ carbon tetrachloride group: In addition to 200 mg/kg curcumin dissolved in olive oil by gavage once a day for 3 weeks, carbon tetrachloride was given by 0.5 ml/kg intraperitoneal injection every other day. At the end of the experiment, testicular tissues removed from the subjects were processed appropriately and histopathological evaluations were made. Changes in caspase-3 and tumor necrosis factor-α expressions were evaluated by immunohistochemical method in testicular sections. Malondialdehyde and superoxide dismutase analyzes were performed on tissue samples. Serum testosterone level was studied in serum samples. As a result of histopathological, immunohistochemical and biochemical analyzes, it was observed that curcumin has a protective effect with its antiinflammatory, anti-apoptotic and antioxidant properties in testicular tissue damage caused by carbon tetrachloride.