Ortaokul matematik öğretmenlerinin öğretimleri sürecinde kullandıkları soru sorma yaklaşımlarına ilişkin görüşleri
The views of secondary school mathematics teachers on their questioning approaches used in teaching processes
- Tez No: 773466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİHA KULA ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Soru sorma, öğretmen görüşleri, ortaokul matematik öğretmeni, Asking questions, questioning, teacher opinions, secondary school mathematics teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul matematik öğretmenlerinin öğretimleri sürecinde kullandıkları soru sorma yaklaşımlarına ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışmasından yararlanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcıları 2021-2022 eğitim öğretim yılında Manisa ilinde görev yapan olan ortaokul matematik öğretmenleridir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler ve yazılı dokümanlar yardımıyla toplanmıştır. Öğretmenlerden öncelikle“Matematik Öğretmenlerinin Kendini Tanıtma Formunu”doldurmaları istenmiş böylelikle katılımcılar ile ilgili genel bilgilere ulaşılmıştır. Daha sonra araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile bir ders saati süren görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Her bir görüşme transkript edilmiştir. Elde edilen transkriptlerden tematik kodlamadan ve rastlanma sıklığına göre içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları ortaokul matematik öğretmenlerinin (a) soru sorma, (b) öğretim sürecinde soru sorma ve (c) soru sorma yaklaşımlarının geliştirilmesine ilişkin görüşleri olmak üzere üç kısımda incelenmiştir. Öğretmenlerin genel anlamda soru sorma stratejilerini önemli bulduğu ancak konu ile ilgili yeterli bilgi birikimine sahip olmadıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin soru sorma davranışlarının geliştirilmesini önemsediği ve yapılacak hizmet-içi çalışmalarda yer almak istedikleri ortaya çıkmıştır. Ortaokul matematik öğretmenlerinin soru sorma ile ilgili hizmet-içi eğitim almaları, eğitim fakültelerinde soru sorma ile ilgili eğitimlerin arttırılması, benzer bir çalışmanın sınıf ortamında gerçekleştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the opinions of secondary school mathematics teachers about the questioning approaches they use in their teaching process. The research was carried out by using case study, which is one of the qualitative research methods. The participants of the study are secondary school mathematics teachers working in the province of Manisa in the 2021-2022 academic year. The data of the research are semi-structured interviews and written documents. First of all, the teachers were asked to fill in the Self-Introduction Form of the Mathematics Teachers, so that general information about the participants was obtained. Then, one class hour-long interviews were conducted with the semi-structured interview questions created by the researcher. Each interview was transcribed. Thematic coding was used from the obtained transcripts and content analysis was used according to the frequency of occurrence. The findings of the study were analyzed in three parts: (a) opinions of secondary school mathematics teachers about asking questions, (b) opinions about asking questions in the teaching process, and (c) opinions about developing questioning approaches. It has been revealed that teachers generally find questioning strategies important, but they do not have sufficient knowledge about the subject. It has been revealed that teachers care about the development of questioning behaviors, and they want to take part in in-service studies. It can be suggested that secondary school mathematics teachers receive in-service training on asking questions, increasing the training on asking questions in education faculties, and carrying out a similar study in the classroom.