Akademisyenlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi: KKTC Yakın Doğu Üniversitesi eğitim fakültesi örneği
The examination of academicians' levels of burnout:TRNC Near East University faculty of education copy
- Tez No: 773467
- Danışmanlar: DR. ÜLKÜ PİŞKİN ABİDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademisyen, eğitim fakültesi, öğrenci, tükenmişlik, maslach tükenmişlik envanteri, Academician, faculty of education, student, burnout, maslach burnout inventory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görev yapan akademisyenlerin tükenmişlik düzeylerini belirleyerek bazı demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, medeni durum) açısından farklılaşıp farklılaşmadığına bakmaktır. Bu doğrultuda KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri de ankete katılarak akademisyenlerin tükenmişlik düzeylerini karşılaştırmamızı sağlamaktadır. Çalışmaya 2008-2009 eğitim öğretim yılında KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görev yapan akademisyenler ile öğrencilere kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile 53 akademisyen ve 279 öğrenci katılmıştır. Tükenmişlik düzeylerini belirlemek için“Maslach Tükenmişlik Envanteri”, kişisel bilgiler için de“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi için çapraz tablolar (iki değişkenli analiz), t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, örnekleme giren akademisyenlerin tükenmişlik düzeyleri aritmetik ortalaması 38.37 olarak bulunarak, akademisyenlerin tükenmişlik düzeyleri olumsuz bulunmuştur. Bu doğrultu da incelemeye katılan öğrencilerin ortalaması 37.83 olarak bulunup, öğrencilere göre de akademisyenlerin bu düşüncelerinin kısmen haklı bulunulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine burnout levels of academicians of Faculty of Education of TRNC Near East University and to view whether it changes in terms of some demographical variables (age, sex, marital status). Accordingly, students of Faculty of Education of TRNC Near East University also participate in inquiry and enable us to compare burnout levels of academicians. 53 academicians and 279 students participated in study made by easy achievable sampling method to academicians who work at Faculty of Education of TRNC Near East University at 2008-2009 academic year as well as students.“Maslach Burnout Inventory”was used for determining burnout levels and“Personal Information Form”was used for personal information. Cross tabulation (bivariate analysis), t-test and one way analysis of variance were applied for data analysis. At the end of data analysis obtained from answers given by academicians to“Maslach Burnout Inventory”as study scale with intent to find an answer to study problem; arithmetic mean of emotional exhaustion at work, depersonalization at work and lack of personal accomplishment points of academicians were determined as 38.87. Arithmetic mean taken from students answered same questions were determined as 37.83. When we considered these means, we concluded that there is no burnout at works of academicians of Faculty of Education of TRNC Near East University, in other words emotional exhaustion at academicians of Faculty of Education of TRNC Near East University, depersonalization at their work and lack of personal accomplishment were not dominant at Maslach Burnout Inventory.