12-16 yaş tenisçilerde kor antrenmanlarının tenis beceri ve performansına etkisi
The effect of core training on tennis skills and performance in 12-16 YEAR old tennis players
  1. Tez No: 773495
  2. Yazar: OSMAN KURTTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Beceri, Kor, Performans, Tenis, Training, Skill, Core, Performance, Tennis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırmanın amacı, kor antrenmanlarının 12-16 yaş tenisçilerde tenis beceri ve performansına etkisinin incelenmesidir. Örneklem gurubuna 12-16 yaş arası, lisanslı 20 (kız:10,erkek:10) tenis sporcusu dâhil edilmiştir. Tenisçiler tenis+kor antrenmanı (Antrenman grubu) ve sadece tenis antrenmanına (Kontrol grubu) katılacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Kor kuvveti antrenmanı, tenis antrenmanlarından farklı bir günde yapılmıştır. Tüm antrenmanlar 8 hafta devam etmiş ve haftanın 3 günü uygulanmıştır. Araştırmanın başlangıcında, boy ve ağırlık ölçümü, ITN test protokolü ve kor stabilite testi uygulanmıştır. Uygulanan test ve ölçümler sekiz hafta sonra tekrar uygulanmıştır. Grupların antrenman öncesi verileri ve antrenman sonrası verilerinin ortalamaları arasında farkın anlamlılık düzeyini belirlemek için Mann Whitney U testi, grupların kendi içindeki verilerinin ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını analiz için Wilcoxon testi kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda; tenis antrenmanı+kor kuvvet antrenmanı yapan sporcuların forehand ve backhand derinlik skoru, vole skoru, forehand ve backhand doğruluk skoru, servis skoru, AOS toplam skoru ve kor testi skorundaki değişim antrenman sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p0.05). Sonuç olarak; sekiz hafta tenis antrenmanı ve kor antrenmanını birlikte yapan sporcuların servis, vole becerisi, forehand ve backhand doğruluğu, Forehand ve backhand derinliği ve kor kuvveti iyileşmiştir. 12-16 yaş arasında antrenmanlı tenisçilerde tenis antrenmanı ile birlikte kor stabilite ve kuvvet antrenmanı uygulaması performansa katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the effect of core training on tennis skills and performance in 12-16 year old tennis players. The sample group included 20 licensed tennis players (girls:10, boys:10) between the ages of 12 and 16, who practiced tennis for at least 3 years. Tennis players were divided into two groups as tennis+core training (Training group) and only tennis training (Control group). The research continued for 8 weeks and was applied 3 days a week. At the baseline, height and weight measurement, ITN test protocol and core stability test were applied. The applied tests and measurements were applied again after eight weeks.The Mann Whitney U test was used to analyze the difference of the baseline and post-training data between groups. The Wilcoxon test was used to determine the significance difference between training group and the control group after training.As a result; the changes in forehand and backhand depth, volley, forehand and backhand accuracy, service,AOS total and core test score in training group were statistically significant after training (p0.05). As a result;service,volley, forehand and backhand accuracy, forehand and backhand depth, and core strength improved in training group. In trained tennis players between the ages of 12-16, the core stability and strength training contributed to the performance.