Ceviz (Juglans regia) üretiminde yeşil ceviz ve sert ceviz kabuğu yan ürünlerinin biyokütle miktarlarının belirlenmesi ve tahmini
The quantification and prediction of green husk and hard shell by-products in walnut (Juglans regia) production
- Tez No: 773541
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHATTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Juglans regia, yan ürün, biyokütle, yeşil kabuk, sert kabuk, Chandler, Walnut, by-product, biomass, green husk, hard shell, Chandler
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Cevizler, sulu etli, yenilmeyen bir mezokarp, odunsu endokarp ve yağ ve proteince zengin tohum kısımlarından oluşan küçük meyvelere sahiptir. Cevizlerin tohumu olarak kabul edilen iç cevizleri gıda olarak tüketilir. Üretim sürecinde sert kabuklar ve yeşil kabuklar birer yan ürün olarak ortaya çıkarlar. Ceviz meyvelerinden ortaya çıkan atık, yan ürün miktarlarının ölçülmesi ve istatistiği üzerine çok fazla çalışma bulunmamaktadır.Bu tez çalışmasında, ülkemiz ceviz üretim desenine uygun olarak, Chandler, Fernette, Fernor, Franquette ve Kaman-1 çeşitlerinde tüm meyvenin, meyve kısımlarından yeşil kabukların, sert kabukların, iç cevizlerin ve sert kabuklu cevizlerin biyokütle miktarları belirlenmiş, farklı meyve kısımlarının nemli ve kuru biyokütle değerleri arasındaki oranlar hesaplanmıştır. Ceviz meyvelerinde elde edilen biyokütle verilerinin yeşil kabuk ve sert kabuk biyokütleleri arasındaki korelasyonlar incelenmiş ve yan ürünlerin tahminine yönelik olarak regresyon eşitlikleri hesaplanmıştır. İncelenen çeşitlerde nemli biyokütle ve kuru biyokütle değerleri önemli düzeyde farklılık göstermiştir. Ölçülen biyokütle değerlerine dayalı olarak NYKB'nin NTMA'dan tahminin %90'ın üzerindeki öngörülen r2 değerleri ile kolaylıkla tahmin edilebileceği belirlenmiştir. KSKB değerlerinin tahmin edilmede KYKB'ye göre daha avantajlı olduğu, KYKB değerlerinin tüm çeşitlerde Basit Regresyon Eşitliği ile tahmin edilmesinin mümkün olmadığı, KSKB değerlerinin ise KYKB değerlerine göre daha fazla çeşitte ve daha yüksek öngörülen r2 değerleri ile özellikle KSKCB'den ve KİCB değerlerinden tahmin edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Walnuts (Juglans regia) have small fruits consisting of a juicy fleshy, inedible mesocarp, woody endocarp, and oil and protein-rich seed portions. Kernels considered the seed of walnut fruits are consumed as human food. During the walnut production process, hard shells and green husks are produced as by-products. There are not many statistics results and measurements on by-products and residue/waste of walnut production. In this thesis, suitable to the walnut production pattern of Türkiye, biomass amounts of different fruit parts in Chandler, Fernette, Fernor, Franquette, and Kaman-1 cultivars were determined. The ratios between fresh and dry biomass values of different fruit parts were also calculated for estimation. Correlations between the green husk and hard shell biomass of walnut fruit parts were examined and Simple Linear Regression equations were obtained for the prediction of by-products. Fresh and dry biomass values of the cultivars were found significantly different. Fresh Green Husk Biomass values can be easily predicted from Fresh Whole Walnut Fruit Biomass values with r2 predicted values above 90% by using measured biomass data. Dry Hard Shell Biomass values are more advantageous than Dry Green Husk Biomass values in predictability. DGHB values were found not predictable by Simple Regression Equations in all cultivars. However, DHSB values can be predicted with higher r2 predicted values in most cultivars, especially from Dry In-Shell Biomass and Dry Kernel Biomass values.