Viral pazarlama faaliyetlerinin mağaza tercihine etkisi: Franchise işletmeler ile bağımsız perakendecilerden satın alım yapan tüketiciler üzerinde karşılaştırmalı bir uygulama
The effect of viral marketing activities on store preference: A comparative application on franchise businesses and consumers purchasing from independent retailers
- Tez No: 773588
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK ŞÜKRÜ YAPRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Viral Pazarlama, Mağaza Tercihi, Franchise Kuruluşlar, Bağımsız Perakendeciler, Viral Marketing, Store Preference, Franchise Organizations, Independent Retailers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz de her geçen gün sayıları artış gösteren mağazaların ve bu mağazaların müşterilere sundukları ürün ve hizmetlerin sağlamış oldukları avantajlar tüketicilerin nereden alışveriş yapacakları konusunda kararsız kalmalarına sebebiyet vermektedir. Tüketiciler viral pazarlama yöntemiyle elde ettikleri bilgilerin diğer kaynaklardan daha güvenilir olduklarını düşünmektedirler. Tüketiciler bu etkileşim sonucunda satın alma kararlarına yön vermektedirler. Bu bağlamda çalışmada viral pazarlama faaliyetlerinin mağaza tercihi üzerindeki etkileri ve franchise kuruluşlar ile bağımsız perakendecilerden satın alım yapan tüketicilerin karşılaştırılması incelenmeye çalışılmıştır. Bu tezin amacı, viral pazarlama faaliyetlerinin mağaza tercihine etkisini araştırıp, viral pazarlama açısından franchise kuruşlar ile bağımsız perakendeciler arasında farklılık olup olmadığını tespit etmektir. Bu amaç çerçevesinde 600 tüketiciye anket uygulanmış, çalışmada elde edilen veriler SPSS 24.0 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler ortalama ve standart sapma, T-testi, ANOVA testi, faktör analizi ve regresyon analizleriyle teste tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda viral pazarlamanın mağaza tercihi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, the increasing number of stores and the advantages of the products and services offered by these stores to customers cause consumers to be undecided about where to shop. Consumers think that the information they obtain through viral marketing is more reliable than other sources. Consumers direct their purchasing decisions as a result of this interaction. In this context, the effects of viral marketing activities on store preference and the comparison of consumers purchasing from franchise organizations and independent retailers were tried to be examined in this study. The aim of this thesis is to investigate the effect of viral marketing activities on store preference and to try to find out how viral marketing creates a difference between franchisees and independent retailers. For this purpose, a questionnaire was to 600 people and the data abtained in the study were analyzed with the SPSS 24.0 program. The data obtained in the study were tested with mean and standard deviation, T- test, ANOVA test, factor analysis and regression analysis. In addition, it has been observed that viral marketing has a statistically significant effect on store preference.