Effects of hamstring lengthening surgery on muscle–tendon velocities of patients with cerebral palsy
Hamstring uzatma cerrahisinin serebral palsi hastalarında kas-tendon hızlarına etkisi
- Tez No: 773587
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN ALİ YÜCESOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kas Kısalığı, Serebral Palsi, Kontraktür, OpenSim, Hamstring Uzatma Ameliyatı, Spastisite, Psoas, Uzama Hızı, Muscle Shortness, Cerebral Palsy, Contracture, OpenSim, Hamstring Lengthening Surgery, Spasticity, Psoas, Lengthening Velocity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Serebral Palsi (SP), erken çocukluk döneminde görülen, kas spastisitesi ve/veya kontraktür ve yetersiz seçici kontrol nedeniyle yürümede güçlükten oluşan kalıcı bir hareket bozukluğudur. SP hastalarında aşırı diz fleksiyonlu çömelme yürüyüşü, genellikle spastik kasın uzunluğunu veya hızını artırarak yürüyüşü iyileştirdiğine inanılan hamstring uzatma ameliyatı ile düzeltilir. Ancak ameliyat öncesi kısa ve yavaş olmayan hamstring kasları da ameliyat edilebilir. Tez, aşağıdaki hipotezleri test ederek SP'li hastaların ameliyattan sonra yürüyüşlerinin düzelip düzelmediğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır: (i) diz eklemi hareketi ameliyat sonrası düzelmez, (ii) kalça eklemi hareketi ameliyat öncesi bozulmuştur, (iii) yürüyüş sapma indeksi (GDI) ameliyat sonrası artar, (iv) kas uzama hızı ameliyat sonrası değişmeden kalır ve (v) ameliyat öncesi psoas uzatma hızı ameliyat sonrasına göre daha yavaştır. Hamstring uzatma ameliyatı geçirmiş 4 SP'li hastanın 8 uzuvları çalışmaya dahil edildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası kas uzama hızı değişiklikleri, yürüme analizi verilerine dayalı olarak ve kas-iskelet sistemi modellemesi (OpenSim) kullanılarak, yaş uyumlu TD çocuklarına (7 katılımcının 14 uzuvları) referansla karşılaştırıldı. Sonuçlarımız, ameliyat sonrası ortalama diz açısal hızının önemli ölçüde değişmediğini gösterdi. Kalça açısal hızında veya GDI'de ameliyatın önemli bir etkisi gösterilmedi. Ayrıca, hamstring kası uzama hızlarında önemli bir değişiklik gösterilmedi. Preoperatif hastaların sadece ikisinde yavaş psoas kası uzama hızı vardı. Sonuç olarak, hamstring kas uzama hızında önemli bir değişiklik olmaksızın diz hareketinde ameliyat sonrası iyileşme sağlandı.
Özet (Çeviri)
Cerebral Palsy (CP) is a permanent movement disorder seen in early childhood, consisting of muscle spasticity and/or contracture, and difficulty in walking due to poor selective control. In CP patients, crouch gait with excessive knee flexion is usually corrected by hamstring lengthening surgery, which is believed to improve gait, by increasing the length or velocity of the spastic muscle. However, hamstring muscles that may not be not short and slow before the surgery can also be operated on. The thesis aims to assess whether the gait of CP patients improved after the surgery by testing the following hypotheses: (i) knee joint movement does not improve postsurgery, (ii) the hip joint movement was impaired pre-surgery, (iii) the gait deviation index (GDI) increases post-surgery, (iv) the muscle lenghtening velocity remains unchanged in postsurgery, and (v) the pre-surgery psoas lenghtening velocity is slower than post-surgery. 8 limbs of 4 CP patients who had undergone hamstring lengthening surgery were included in the study. Pre-and post-surgery muscle lengthening velocity changes of patients were compared with reference to age-matched TD children (14 limbs of 7 participants) based on gait analysis data and using musculoskeletal modeling (OpenSim). Our results showed that post-surgery, mean knee angular velocity did not change significantly. No significant effect of surgery was shown in hip angular velocity or GDI. Moreover, no significant changes were shown in hamstring muscle lenghtening velocities. Only two of the preoperative patients had slow psoas muscle lenghtening velocity. As a result, post-surgery improvement in knee movement was achieved without a significant change in hamstring muscle lenghtening velocity.