Finansal performans-itibar ilişkisi: Kredi tahsis süreci üzerine nitel bir araştırma
The relationship of financial performance and reputation: A qualitative research on the loan allocation process
- Tez No: 773668
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL DEREN VAN HET HOF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İtibar, Kredi, Finansal Performans, Reputation, Credit, Financial Performance, Social Responsibility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Teknolojinin hayatına hızla nüfus ettiği, rekabet koşullarının sertleştiği yeni çağda, taklit edilmesi güç olan itibar, yarattığı rekabet avantajı ile kurumsal hayatın önemli bir parçası haline gelmiştir. İtibarın artan önemi nedeni ile farklı disiplinler tarafından çalışılmaya başlamıştır. Fikir birliğine varılmış ortak bir tanımı olmayan itibar farklı paydaş grupları açısında farklı değerlendirmelere konu olmaktadır. Her paydaş grubu açısından tanımı ve önemi de farklılaşmaktadır. Farklı paydaş grupları açısında itibarın tanımı ve önemi çalışılmış olmakla birlikte, bu çalışmada itibar kavramını kreditörlerin nasıl tanımladığı ve değerlendirdiği konusuna odaklanılmıştır. Yapılan çalışmada kreditörlerin itibarı değerlendirirken en çok finansal başarı, piyasa istihbaratı kavramlarını kullandıkları tespit edilmiştir. Çalışma Fombrun tarafından geliştirilen itibar katsayısı modelinde itibarın 6 farklı boyutu üzerinden yapılmış olup, kredi analistleri nazarında itibarın nasıl tanımlandığı ve nasıl değerlendirildiği sorusuna bu 6 boyut persfektifinde yanıt aranmıştır. Bu açıdan bakıldığında kredi analistlerinin itibarı ağırlıklı olarak duygusal çekicilik boyutu altında tanımladığı bunu vizyon ve liderlik ile finansal performans boyutlarının izlediği görülmektedir. Bu araştırma kapsamında yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve kredi tahsis faaliyetinde bulunan 22 katılımcı yüz yüze ya da zoom üzerinden görüntülü görüşmeler yaparak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada itibarın kredi değerlendirme süreçlerinde ne derece etkili olduğu ve itibarın finansal olmayan boyutlarının kredi değerlendirme sürecine etkisine odaklanılmıştır. Yapılan görüşmeler doğrultusunda kodlar belirlenmiş ve analiz oluşturulan 71 tematik kod üzerinden yapılmıştır. Oluşturalan kodlar ve görüşme detaylarında kredi analistlerinin kredi değerlendirme sürecinde itibarı önemli bulduğu, bununla birlikte kredi analistlerinin belirli durumlarda itibarın finansal olmayan boyutlarının finansal performanstan daha önemli konumda tuttuğu sonuçlarına ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
Reputation, which is difficult to imitate, has become an important part of corporate life with the competitive advantage it creates in the new age, where technology is rapidly penetrating into our lives and competitive conditions are getting tougher. Due to the increasing importance of reputation, it has started to be studied by different disciplines. Reputation, which does not have a common definition of consensus, is subject to different evaluations in terms of different stakeholder groups. Its definition and importance differ for each stakeholder group. Although the definition and importance of reputation has been studied in terms of different stakeholder groups, this study focuses on how creditors define and evaluate the concept of reputation. In the study, it has been determined that the creditors mostly use the concepts of financial success and market intelligence when evaluating the reputation. The study was carried out on 6 different dimensions of reputation in the reputation coefficient model developed by Fombrun, and an answer was sought to the question of how reputation is defined and evaluated in the eyes of credit analysts in these 6 dimensions perspective. From this point of view, it is seen that credit analysts define reputation mainly under the dimension of emotional attractiveness, followed by the dimensions of vision and leadership and financial performance. Within the scope of this research, a semi-structured interview form was prepared and 22 participants engaged in loan allocation activities were conducted face-to-face or by making video calls via Zoom. In the research, it is focused on how effective reputation is in credit evaluation processes and the effect of non-financial dimensions of reputation on credit evaluation process. In line with the interviews, the codes were determined and the analysis was made on 71 thematic codes. In the generated codes and interview details, it was concluded that credit analysts consider reputation important in the credit evaluation process, however, in certain cases, credit analysts consider non-financial aspects of reputation more important than financial performance.