Afganistan'da ulusal birliğin güçlendirilmesinde medyanın rolü: Tolo Tv örneği
The role of the media in strengthening national unity in Afghanistan: The Tolo Tv sample
- Tez No: 773684
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Birliği, Afganistan, Etnik, Söylem Analizi, Tolo TV, National Unity, Afghanistan, Ethnic, Discourse Analysis, Tolo TV
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Afganistan anayasasında belirtildiği gibi Afganistan milleti farklı etnik gruplardan oluşmaktadır. Afganistan Peştunlar, Tacikler, Hazaralar, Özbekler, Türkmenler, Beluciler, Sivrisinekler, Nuristaniler, Aimaqlar, Araplar, Kırgızlar, Ghezelbash, Gujar, Brahwis ve diğer etnik gruplardan oluşmaktadır. Afganistan gibi birçok farklı etnik gruplara sahip olan ülkede ulusal birliği kavramı çok önem taşımaktadır. Toplumlar arasında ulusal birlik ve uyumun sağlanması için medyanın kullanılması önemlidir ve medya, toplum içindeki etnik grupların birliğinin şekillenmesinde özel bir role sahiptir. Afganistan'da ulusal birliğin oluşmasında medyanın rolünü incelemek amacıyla Afganistan'da özel bir Televizyon kanalı (Tolo TV)'ndaki haberler ele alınmıştır. Yapılan araştırmada bu haberler Afganistan'da ulusal birliğin oluşmasını hangi söylemler ile ne yönde etkilemek istendiği ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
As stated in the Afghanistan constitution, the nation of Afghanistan consists of different ethnic groups. Afghanistan consists of Pashtuns, Tajiks, Hazaras, Uzbeks, Turkmens, Baluchis, Mosquitoes, Nuristanis, Aimaqs, Arabs, Kyrgyz, Ghezelbash, Gujar, Brahwis and other ethnic groups. The concept of national unity is very important in the country, which has many different ethnic groups such as Afghanistan. The use of the media is important for ensuring national unity and harmony among societies, and the media has a special role in shaping the unity of ethnic groups in society. In order to examine the role of the media in the formation of national unity in Afghanistan, the news of a private television channel (Tolo TV) in Afghanistan was discussed. In the research, these news are trying to reveal how they want to affect the formation of national unity in Afghanistan with which discourses.