Liderlik algısının çalışanların örgütsel bağlılığı ve iş tatmini üzerine etkisi; Turizm sektörü üzerine bir uygulama
The impact of leadership perception on employees' organizational commitment and job satisfaction: An empirical study on tourism industry
- Tez No: 773688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Algısı, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Turizm İşletmeleri, Leadership Perception, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Tourism Businesses
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma liderlik algısının çalışanların örgütsel bağlılığı ve iş tatmini üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Buna yönelik olarak çalışanların algıladıkları liderlik ile örgütsel bağlılıkları ve iş tatminleri arasındaki anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan ve sahil şeridinde yer alan Manavgat bölgesinde turizm işletmeleri çalışanları üzerinde anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere uygulanan analiz bulgularına göre otel çalışanlarının liderlik algılarının diğer iki değişken ile aralarında belirli ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde çalışanların liderlik algısının örgütsel bağlılıkları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Öyle ki, çalışanların liderlik algılarında meydana gelen olumlu değişim örgütsel bağlılıklarını hatırı sayılır bir derecede arttırmaktadır. Benzer şekilde örgütsel bağlılığın çalışanların iş tatminleri üzerinde etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır. Çalışanların liderlik algılarının iş tatminleri üzerindeki etkisi incelenmiş ve istatistiksel olarak doğru yönlü pozitif bir etki tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda sektör temsilcilerine, alınyazında çalışan akademisyenlere ve otel yöneticilerine bir takım teorik ve pratik katkılar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was done on purpose to analyze the effect of leadership perception on employees' organizational commitment and job satisfaction. For this purpose, significant relationships were determined between the perceived leadership of the employees, their organizational commitment and job satisfaction. The research was carried out by using the survey technique on the employees of tourism establishments in the Manavgat region, which is one of the most important tourism destinations in Turkey and located on the coastline. According to the analysis findings which is applied to the data obtained from the research, specific relations were determined between the leadership perceptions of the hotel employees and the other two variables. When the results were analyzed, it was determined that the leadership perception of the employees had a significant effect on their organizational commitment. In fact, the positive change in the leadership perceptions of the employees considerably increases their organizational commitment. Similarly, the effect of organizational commitment on employees' job satisfaction is statistically significant. The effect of the leadership perceptions of the employees on their job satisfaction was analyzed and statistically a positive effect was determined. As a result of the research, some theoretical and practical contributions were made to the sector representatives, academicians who are working in the literature and hotel managers.