Şa'râvî tefsirinde belagat ilmi ve Kur'an'ın i'cazı
Rhetoric and i'jazz al-Qoran in tafseer of Sha'raawy
  1. Tez No: 773939
  2. Yazar: ZEYNEP DEMİRYORGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASRULLAH HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Şa'râvî, Kur'an, Mucize, Belagat, İ'caz, Tafseer, Sha'raawy, Qur'an, Miracle, Rhetoric, I'jaz
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma Şa'râvî'nin tefsir kitabında işlediği belagat ve i'caz anlayışını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda Şa'râvî'nin tefsirinde işlediği belagat ve i'caza konu olan tüm ayetler incelenmiştir. Tespit edebildiğimiz kadarıyla bu ayetler, Şa'râvî'nin ele aldığı şekliyle klasik dönem tefsir kitaplarıyla mukayeseli olarak açıklanmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde Şa'râvî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, i'caz ve belagat kavramları temellendirilmiştir. İkinci bölümde, Kur'an-ı Kerim'in belagat bağlamında i'cazı hakkında ayetler örneğinde açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Kur'an'ın içerdiği gaybî bilgiler ve ilmî hakikatler sebebiyle muciz olmasıyla ilgili izahatlar yapılmıştır. Şa'râvî'nin Kur'an'ın temelde fesahat ve belagat cihetiyle muciz olduğunu ifade ettiği ortaya çıkmıştır. Ancak Kur'an'ı Kerim'in hem içerdiği gaybî bilgiler, hem bildirdiği ilmî hakikatler hem de insan ruhuna etki etmesi sebebiyle muciz olduğunu belirttiği de anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the understanding of rhetoric and i'jaz that Sha'raawy handled in his tafsir book. In this context, all the verses that are the subject of rhetoric and i'jaz that Sha'raawy wrote in his tafsir were examined. As far as we can determine, these verses have been explained in comparison with the classical period tafsir books as Sha'raawy handled. In the first part of this study, which consists of three parts, information about Sha'raawy's life and works is given, and the concepts of i'jaz and rhetoric are grounded. In the second part, explanations about the i'jaz of the Qur'an in the context of rhetoric are given in the example of verses. In the third part, explanations are given about the miracle of the Qur'an due to the unseen information and scientific truths it contains. It has been revealed that Sha'raawy stated that the Qur'an is basically miraculous in terms of rhetoric and eloquence. However, it has also been understood that the Qur'an states that it is miraculous due to the unseen information it contains, the scientific truths it conveys, and the fact that it affects the human spirit.