İzmir'deki bazı yem fabrikalarında üretilen değişik türden karma yemlerin enerji içerikleri üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 77403
  2. Yazar: ÜLKÜ YÜZBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karma yem, gereksinim, metabolik enerji, ruminant kümes kanatlısı
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
r ÖZET İZMİR'DEKİ BAZI YEM FABRİKALARINDA ÜRETİLEN DEĞİŞİK TÜRDEN KARMA YEMLERİN ENERJİ İÇERİKLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTD3MA YÜZBAŞIOĞLU, Ülkü Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa ERGÜL Temmuz, 1998, 75 sayfa Bu çalışmada izmir'de bulunan 3 karma yem fabrikasından 1 'er ay ara ile 3 'er defa alman 9 adet etlik civciv yemi, 9 adet kafes tavuğu yumurta yemi, 9 adet sığır süt yemi ve 9 adet sığır besi yemi olmak üzere toplam 36 adet yem örneğinin metabolik enerji düzeyleri TS 9610 da önerilen eşitliklere göre hesaplanmıştır. Sığır süt ve besi yemlerinin metabolik enerji değerleri karşılaştırma yapabilmek amacıyla, ayrıca İngiltere'de uygulanan eşitliğe göre de tekrar belirlenmiştir. Eşitliklerde kullanılan ham besin maddelerinin saptanmasında klasik Weende ve Kuvars yöntemleri uygulanmıştır. Sığır besi ve süt yemlerinin enerji içerikleri TS 9610 da önerilen ve İngiltere'de uygulanan eşitliklere göre incelendiğinde, İngiltere eşitliği sonuçlarının gerek TS 9610'daki eşitliğe göre ve gerekse tescil değerlerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yapılan laboratuvar analizleri sonucunda ham protein değerleri irdelenmiş, tescil değerlerinin çok üzerinde olduğu görülmüştür. Etlik civciv yemi (ECY) ve kafes tavuğu yumurta yenilerinin (KTYY)VI metabolik enerji değerleri incelendiğinde bazı dönemlerde beyan değerlerini n altında, bazı dönemlerde de üstünde olduğu görülmüştür. Ham besin maddelerinden de sadece ham proteinin değeri fabrika beyanlarında verilmiştir Bu nedenle de ham protein içerikleri irdelenmiş ve genelde analiz sonucu elde edilen değerlerin beyan değerlerine yakın olduğu görülmüştür. TS 9610'da yem hammaddeleri için önerilen ancak Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın tüm kümes kanatlısı karma yemlerinde kullanılmasını kabul ettiği eşitlik sonuçlarının, gerek ECY için kullanılan Sibbald'ın eşitliğine ve gerekse KTYY için kullanılan WPSA eşitliği (TS9610) sonuçlarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yem hammaddesi kalitesi ile ilgili olarak da mısır, pamuk tohumu küspesi ve kepek örneklerinde metabolik enerji TS 9610'a göre hesaplanmış, ancak fabrika yetkililerinin beyanlarıyla uygun olmayan değerler elde edilmiştir. Halen Taran ve Köy İşleri Bakanhğı'nca İl Kontrol Laboratuvarlarında kullanılmakta olan enerji eşitliklerinin TS 9610 ile uyumlu hale getirilmesi zorunludur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A RESEARCH ON THE METABOLIZABLE ENERGY CONTENT OF DIFFERENT KINDS OF MIXED FEED PRODUCED BY FEED FACTORIES IN İZMİR YÜZBAŞIO?LU, Ülkü Msc in Agriculture Eng. Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ERGÜL July, 1998, 75 pages In this study, the metabolizable energy contents were calculated according to the equations in TS 9610 in 36 samples. The feed were 9 broiler starter feed, 9 layer feed, 9 dairy cattle feed and 9 beef cattle feed that were collected from the mixed feed factories in Izmir. With the aim of the comparison, the metabolizable energy levels of beef cattle feed and dairy cattle feed were also determined by the equation used in England. To determinate the crude nutrition matter of feed, the classic Weende and Kuvars methods were applied. In the examination of energy contents of dairy cattle feed and beef cattle feed according to equations in TS 9610 and the equation applied in England; England equation results were higher than both the results of equation in TS 9610 and theofficial registration value. At the end of the laboratory analysis, the crude protein values were found higher than official registration value. In the examination of the metabolizable energy value of broiler startervm feed and layer feed, it was seen that, in some period, they were under the declaration values and in some period, they were above it. From the crude nutrition matter only crude protein value was given from factory declaration For this reason they were examined and usually the values obtained from analysis showed great similarity to the declaration values. The equation suggesting for feedstuffs in TS 9610 was accepted all poultry mixed feed by Agriculture and Village Affairs Ministry. The feedstuffs equation's results were higher than the results obtained from both Sibbald's and WPSA's equation. About the quality of feedstuff, corn, cottonseed cake, and bran samples the metabolizable energy contents were calculated according to TS 9610 but inadequate values were obtained from the declaration by factory authorities. Now, it must be accepted that the energy equation using in Agriculture and Village Affairs Ministry Control Laboratory must be suitable to the equations in TS 9610. Keywords : Mixed feed, requirement, metabolizable energy, ruminant, poultry.