Kıyısal akuakültür tesislerinin çevresel etkilerini azaltma yöntemleri üzerine araştırmalar
Researches on the methods of reducing environmental impacts of coastal aquaculture activities
- Tez No: 77408
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOCATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akuakültür, çevresel etkiler, önlemler, arıtma, Aquaculture, environmental impact, measures, treatment
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV ÖZET KIYISAL AKUAKÜLTÜR TESİSLERİNİN ÇEVRESEL ETKİLERİNİ AZALTMA YÖNTEMLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR AKSU, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ahmet KOCATAŞ Eylül 1998, 80sayfe Akuakültürün son yıllarda hızlı bir gelişim göstermesi ve uygulamaların yoğun yetiştiriciliğe yönelmesi, bu sektörün yol açtğı çevresel sorunların artmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, kıyısal akuakültürün neden olduğu çevresel etkilerin azaltılması için alınabilecek önlemler araştırılmıştır. Akuakültür'ün olumsuz çevresel etkilerinin önlenmesi için alınabilecek bazı tedbirler şunlardır: Doğru yer seçimi, besleme sistemlerinin ve yemlerin kalitesinin arttırılması, kimyasal maddelerin kontrollü kullanılması, ağ kafeslerden ve karasal yetiştiricilikten kaynaklanan atıkların bertarafı, polikültür yaklaşımının kullanılması, ekzotik türlerin adaptasyonunun ve balık kaçışlarının kontrol altında tutulması, yasal önlemlerin alınması, sektörel gelişimin planlanması ve akuakültürün kıyı bölgesi yönetim planlarına dahil edilmesi.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT RESEARCHES ON THE METHODS OF REDUCING ENVIRONMENTAL IMPACTS OF COASTAL AQUACULTURE ACTTVnTES AKSU, Mehmet MSc. in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof.Dr. Ahmet KOCATAŞ September 1998, 80 pages In recent years, rapid development of the aquaculture and tendency to intensive practices have increased environmental problems resulting from this sector. In this study, mitigating measures for reducing environmental impacts of coastal aquaculture have been investigated. Some preventive measures for reducing adverse environmental impacts of aquaculture are as follows: Appropriate site selection, improving feeding systems and feed quality, controlled use of chemicals, removal of wastes originating from net cages and land based aquafanns, use of poryculture approach, control of introduction of exotic species and escape of fishes, legislative measures, planning of sectoral development and integration of aquaculture in coastal zone management plans.